До 30 юни тази година правителството трябва да изготви "пътна карта" за възможностите за реализацията на проекта АЕЦ "Белене" - дали изобщо ще се строи и ако да - как, дали ще се продаде вече закупеното оборудване и пр.

Това решиха днес депутатите с пълно единодушие при гласуването на насрочени, после отменени и накрая пак насрочени парламентарни разисквания по питане на депутати от БСП. "Драмата" бе в това дали енергийният министър в оставка Теменужка Петкова ще дойде в пленарна зала, след като се оказа, че е взела отпуск в този ден поради лични дела. Петкова все пак дойде и разискванията се състояха като последна точка от дневния ред. Очаквано от БСП и ГЕРБ демонстрираха пълно единодушие по темата и реално дебат нямаше.

Преди десетина дни от БСП предложиха проект на решение, според което се възлага на министъра на енергетиката в срок от един месец да отдели активите от пасивите на АЕЦ-а в отделна проектна компания, както и да предложи на парламента "пътна карта", съдържаща конкретни действия и срокове за окончателно решение по проекта.

Днес в последния момент свое проекторешение внесе и ГЕРБ. Идеята му преповтаря по същество тази на левицата, разликата е само в предложения срок за "произнасяне" на правителството - вместо 1 месец - 5 месеца. Впоследствие председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ) предложи фиксираната дата 30 юни 2018 г.

"Днес не взимаме решение да се строи ли или не АЕЦ "Белене", дали да има нова ядрена мощност или не, дали да е "Белене", или 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", или пък продажба на оборудването. По-скоро взимаме решение да поискаме от министъра на енергетиката да ни представи пътна карта за това какво смята да прави правителството с оборудването, което притежава", реши да уточни Добрев, въпреки че никъде в проекта на ГЕРБ не се споменава нищо за "Козлодуй".

Той обаче даде на правителството и някои "насоки" под формата на "надежди" - пътната карта, която кабинетът предложи, да не включва държавни гаранции, финансови ангажименти на държавата, без да се миксира цената и изобщо "каквито и да е ангажименти от страна на държавата", за "да не се окажем в ситуация с преференциални цени и дългосрочни договори". "Държавата до момента е дала достатъчно - към този момент над 3 милиарда лева - имаме площадка и оборудване", посочи Добрев.

Атанас Костадинов (БСП) пък защити реализацията на проекта, цитирайки данни за човешкото въздействие върху климата и нуждата от екологична енергетика.

"Парижкото споразумение казва ясно едно: "Нямате време за иновативни спешни решения, които да променят не политическите ориентации и дебати, а човешкия живот. България колкото и да е малка, е един от големите замърсители. Всичко е въпрос на притежанието и прилагането на иновативни методи. Колкото по-бързо приложим ядрената енергия, толкова по-бързо ще бъдем в крак с времето, в т.ч. и проекта "Белене".

Колегата му Таско Ерменков подкрепи идеята за спешно създаване на пътна карта с това, че "Белене" за 37 години е преживял 3 първи копки, 2 спирания и 2 рестарта.

Таско Ерменков

Въпреки че от ДПС подкрепиха проекторешенията, обърнаха внимание, че работата не трябва да се върши на парче и ако има някаква пътна карта, то тя трябва да е цялостна стратегия за развитието на енергийния сектор у нас.

"От дълги години от ДПС настояваме за стратегия за равитието на енергетиката в България. Нека да не избързваме, да поставим нещата в един ред, в който да знаем какво ще правим с енергетиката в България. Не, има алтернатива ядрената енергетика. Учудвам се и на ГЕРБ как и защо си променихте аргументите за развитието на един проект, който беше тръгнал да се развива до 2008 г.", посочи Рамадан Аталай.

И попита какво ще реши тази пътна карта - дали тя ще отмени мораториума върху строителството на "Белене", наложен в първия мандат на Бойко Борисов. Попита и къде е мястото на въглеводородната енергетика, ако ще говорим за екологична енергия.

"Ние от ДПС сме загрижени към цялостното развитие на енергетиката", каза в заключение Аталай.

Очаквано подкрепа за решението изразиха Обединени патриоти и също толкова очаквано атакуваха ДПС заради позицията му.

"Тука една българска партия прави обструкции, защото защитава интереса на една съседна държава, която развива ядрената енергетика", посочи Павел Шопов, визирайки Турция, която в момента строи още една ядрена централа.

"Уверявам ви, че правителството на премиера Борисов, и в сегашния, и в предишния мандат, когато става въпрос за проекта "Белене", работи само в интерес на българските граждани. Трябва да гледаме и вървим напред и да сме си извели поуките от грешките в миналото. Платихме оборудването и сега трябва да видим как вървим напред", посочи Теменужка Петкова  в своеобразен отговор към ДПС защо от налагане на мораториум преди осем години, днес ГЕРБ вече е готова да разглежда варианти за строителството на АЕЦ-а.