Великобритания ще закрие фалшивите колежи на своя територия и ще намали социалните помощи за пристигащи без работа чужденци. Лондон ще спре и рекламата на работни места в чужбина. 

Това пише в статия в днешния брой на в. "Дейли телеграф" премиерът консерватор Дейвид Камерън. Тя е озаглавена "Изграждаме система на имиграция, която поставя Великобритания на първо място" (виж оригинала ТУК).

В статията Камерън обявява още по-чувствително и силно от досегашното затягане на мерките за ограничаване на имиграцията в Обединеното кралство.

Правителството има дългосрочен икономически план, за да осигури по-добро бъдеще за Великобритания, като поставянето на имиграцията под контрол е жизненоважна част от него, пише Камерън. Той изтъква че при управлението на лейбъристите в периода 1997-2009 г.  броят на пристигналите в страната хора надвишил 2,5 милиона души този на напусналите.

Великобритания е преживяла най-големите темпове на миграция в съвременната си история. Стигнало се е до това да има 5 милиона души без работа, получаващи социални помощи за безработица. През последните 4 години е направен опит да се промени това, като целта е да се изгради система за имиграция, поставяща интересите на Великобритания на първо място.

Най-важното за Камерън е борбата с измамите.

Той дава пример с новопристигащи чужденци, които се представят за студенти във фалшиви колежи. В един от тези "колежи" инспектори установили, че няма нито един студент. "Предприехме драстични стъпки и закрихме 750 такива учебни заведения", пише Камерън. Новата мярка е, че ако на 10 на сто от набраните от даден колеж студенти бъде отказана виза, съответното учебно заведение ще губи лиценза си.

Иде ред и на мерките срещу нелегалната имиграция, продължава премиерът. От ноември собствениците на имоти ще имат законово задължение да проверяват имиграционния статут на наемателите си. От декември пък ще бъдат въведени правила, които няма да позволяват нелегални имигранти да си откриват банкови сметки.

Камерън припомня и многобройните случаи, когато хора, извършили криминални деяния във Великобританвия и които властите искат да депортират, обжалват многократно наложената им мярка, за да останат, позовавайки се на "правото на семеен живот". От тази седмица ще влезе в сила мярка, според която първо лицата ще бъдат депортирани, а после ще бъдат разглеждани процедурите по обжалване.

Ще има и действия срещу злоупотребите с Европейската конвенция за човешките права във връзка със злоупотребите с "правото на семеен живот", известно още като член 8.

В статията си Камерън припомня, че вече бе взето решение да се намали срокът на плащанията при безработица във Великобритания. Същото се отнася и за европейците, които имат право да кандидатстват за помощи при безработица и за отглеждане на деца, като за тях срокът се намалява двойно.

Лондон ще забрани набирането на работници само зад граница, като за агенциите за набиране на персонал ще има законово изискване да рекламират на английски във Великобритания.

Ще бъде намален с над 500 000 души броят на свободните работни места, които се рекламират в целия ЕС чрез интернет портал, като целта е британските поданици да имат предимство.