Нито една партия или коалиция няма да има мнозинство в Камарата на депутатите (долната камара на парламента), показват предварителните резултати от екзит пол на държавната телевизия РАИ за разпределение на местата по партии, предадоха световните агенции.

Според данните десноцентристкият блок, съставен от Форца Италия на Силвио Берлускони, Лига на Матео Салвини и Италиански братя на Джорджа Мелони, ще има между 225 и 265 места в Камарата на депутатите. За да има мнозинство в 660-местната камара и да може да управлява сама, коалицията трябва да разполага с най-малко 316 места.

Силвио Берлускони.

Движение Пет звезди на Луиджи Ди Майо ще има 195-235 места.

Левоцентристите, оглавявани от Демократическата партия, ще имат 115-155 места.

Лявата партия Свободни и равни ще получи 12-20 места.

Първите данни от преброяването на гласовете, изнесени от телевизия Ла Сетте, пък показват, че в Сената Движение Пет звезди е на път да спечели 33,1 процента, предадоха Ройтерс и ДПА.

Досегашната управляваща Демократическа партия получава в Сената 18,7 процента

Крайнодясната, антиимигрантска и евроскептична Лига получава 17,3 процента и е пред по-умерения си партньор в десноцентристката коалиция - Форца Италия, който получава 14,1 процента. Като цяло в Сената десноцентристите печелят 36,6 процента.

Представители на антисистемното Движение Пет звезди определиха представянето си на парламентарните избори в Италия като триумф, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Ако данните се потвърдят, това ще е славен момент, казва Алесандро Ди Батиста, който бе депутат от движението в досегашния парламент, предаде Ройтерс.

Според екзит пол и първите данни от преброяването за Сената Движение Пет звезди се очертава като най-голямата самостоятелна партия в двете камари. В Сената според прогнозите движението печели 33 процента, а в Камарата на депутатите данните засега показват между 29,5 и 32,5 процента.

Представителят на движението Алфонсо Бонафеде каза, че то ще бъде сърцевината на настоящия парламент, предаде ТАСС. Той определи резултатите като невероятни за движението, което на миналите избори получи 25 процента и бе в опозиция.

Фотографите не пропуснаха и гласуването на Франческа Паскале - годеницата на Силвио Берлускони.

Резултатите от изборите в Италия намериха вече отзвук и в съседна Франция. Там лидерката на крайната десница Марин Льо Пен каза, че те предвещават лоша нощ за Европейския съюз, предаде ДПА.

"ЕС ще има една лоша нощ", написа Льо Пен в Туитър и добави усмихнат емотикон.

Льо Пен е съюзник на крайнодясната Лига на Матео Салвини, която се очертава да е най-силната партия в десноцентристката коалиция, оглавявана от Форца Италия на Силвио Берлускони.

Същевременно лидерът на Демократическата партия в досегашната Камара на депутатите Еторе Розато каза, че ако данните от екзит пол се окажат верни, то това ще означава, че неговата партия е претърпяла поражение и ще отиде в опозиция, предаде БТА.