БРЮКСЕЛ - 15 години след края на войната в Косово лидерите на етническата албанска Армия за освобождение на Косово (АОК) могат да отговарят по обвинения за престъпления срещу човечеството.

Още не се знае обаче дали сред обвиняемите ще е и бившият й командир, а сега министър-председател на обявилата независимост сръбска провинция Хашим Тачи.

Днес главният прокурор на  създадената от ЕС Специална разследваща целева група Клинт Уилиамсън обяви резултатите от анкетата.

http://www.sitf.eu/index.php/en/news-other/42-statement-by-the-chief-prosecutor-clint-williamson

Според изявлението на Уилиамсън групата е събрала достатъчно доказателства да обвини висши представители на АОК в престъпления против човечеството. (Виж заключението ТУК.)

Имената на обвиняемите и обвинителният акт трябва да бъдат обявени публично догодина, когато бъде създаден специален съд да гледа делата, посочи той. 

Докато досегашният международен трибунал за престъпленията в бивша Югославия съди обвиняемите за криминални деяния в навечерието и по време на косовската криза, новият съд ще се занимава с престъпления на победилата АОК след нея. Те са били извършвани срещу сърби, сръбски роми и етнически албанци нарочени за сътрудници със сърбите. Създаването на новия съд зависи от това кога ще бъде сформирано ново правителство в Косово сред изборите на 8 юни, каза Уилиамсън.

По думите му групата не е успяла да събере достатъчно за повдигане на обвинения доказателства, че АОК е убивала сърби, за да търгува с органите им. Той обаче потвърди, че тя е правила това, макар и в „ограничен мащаб“.