Българската държава взема 34% от ЧЕЗ срещу плащане по арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България във Вашингтон.

Чешкото издание Hospodářské novini (HN) разкри скандална клауза в договора за продажба на българския бизнес на ЧЕЗ на "Инерком България". Според нея дружеството на Гинка Върбакова, избрано за купувач от чешката държавна компания, трябва да окаже сътрудничество по делото, което води ЧЕЗ срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон.

Освен ЧЕЗ искове в арбитража във Вашингтон са завели и останалите две електроразпределителни дружества в България. Досега сумата на иска на ЧЕЗ не е съобщена официално.

 
Въпреки че ЧЕЗ е в България от 2004 г., напрежението и бунтовете срещу цените на тока през 2013 г., заради които Бойко Борисов подаде оставка, доведоха до спорове с регулатора и български политици, отбелязва изданието. Намесата в дейността на ЧЕЗ е била толкова силна, че дружеството се обърна към арбитража. 
 
Според HN ЧЕЗ иска 500-600 милиона евро обезщетение в иска си (до 15 милиарда крони) от българската държава. Обаче реалната очаквана сума е значително по-ниска в тези случаи. 

Това е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София, посочва вестникът. "Представете си как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума. Не можем да го позволим", казва неназованият източник на чешката медия.

"Хосподарски новини" твърди, че от  ЧЕЗ подготвят нов стратегически вариант - продажба на 34% дял от ЕРП-то на българското правителство, ако плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд. 

Въпросът е дали българското правителство приема и ще сложи край на арбитражния иск на ЧЕЗ за 200-300 милиона евро вместо необходимия половин милиард? Дори придобиването на акции е доста скъпо. Ако купи 67% от ЧЕЗ, ще трябва да плати най-малко 342 милиона евро, т.е. 8.7 милиарда крони. Междувременно по-вероятният сценарий е за 34 процента дял, пише изданието.

Вестникът съобщава освен това, че чешкият зам.-министър на финансите Ондрей Ланда, член на надзорния съвет на ЧЕЗ, за когото се твърдеше, че е пратил на българския премиер Бойко Борисов данни за източниците на финансиране на сделката с "Инерком България", категорично е отрекъл. "Не знам какво пишат българските медии, не комуникирам с българското правителство", казва Ланда.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че поверителната информация му е била изпратена от чешкия премиер Андрей Бабиш, който незабавно отрече. 

Междувременно от вчера в Прага е едноличната собственичка на "Инерком България" Гинка Върбакова, която преговаря с мениджмънта на ЧЕЗ за варианта българската държава да влезе в ЕРП-ото, което обслужва близо 3 милиона потребители на 40% от територията на България.

ЧЕЗ зад Гинка?

По БНТ днес вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че влизането на държавата в ЧЕЗ-България е въпрос на "много малко пари".

"Държавата няма да гони реално използване на тази собственост в ЧЕЗ, нито трябва да се бърка в управлението. Трябва ни сигурност, че няма да влязат мръсни капитали, че няма да фалира и да отиде на борсата. Закупуването на "златната акция" ще дава възможност държавата да управлява контрол, както е в "Лукойл-Нефтохим". Приветствам премиера за неговото решение", коментира съпредседателят на "Обединени патриоти".

"Политическите чалгаджии от БСП се опитват да правят водевилни протести. Гинка Върбакова казва истината - финансирана е. Защо ЧЕЗ е избрал нея? Ами уважавам братя Бобокови, бизнесът им е успешен и голям, Ковачки е мек оказано със съмнителна репутация - кой да избере Зденек Земан... Той е имал бизнес с мъжа на Върбакова, много ясно, че ще предпочете него", обясни Валери Симеонов.

Той успокои страстите и отсече, че няма да има съкращения в ЧЕЗ, нито чистка. По думите му основните действащи лица при осигуряването на кредита не са семейство Върбакови, а е чешката компания. "ЧЕЗ си осигурява банката, осигурява си един купувач, който е проверен и лоялен", подчерта Симеонов.

Върбакова е проверена и лоялна, защото се познава с един от най-големите клиенти на ЧЕЗ в Чехия - Зденек Земек, който е крупен металургичен магнат, един от най-богатите хора на Чехия. Симеонов обясни, че Земек е имал 10 години бизнес с Върбакова и съпруга й във фотоволтаични паркове. Дал им 80% от парите за да направят осем ВЕИ парка. „Семейство Върбакови му ги върнали и така вече има изградено доверие, има и поръчител", разясни Симеонов.

"Като има поръчител, чехите му се доверяват, защото са в близки отношения с него. Така в крайна сметка имат един сигурен, проверен партньор в България. Имат от друга страна банки, които са готови да дадат реални кредити, гарантирани от ЧЕЗ и това им е достатъчно, за да направят сделката", каза вицепремиерът по икономическите въпроси.

"С други думи във своите изказвания и интервюта Върбакова не лъже. Тя казва има осигурени сериозни международни банкови институции - тя не лъже. Второ, тя казва - аз съм крайният купувач. И тука не лъже. Реално е така. но затаява или пък от съвсем търговски причини, тя не казва, че тези банкови институции ги осигурява ЧЕЗ", каза в заключение по темата за сделката с активите на ЧЕЗ в България вицепремиерът Валери Симеонов.