Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков изпита сериозна трудност да обясни консервативните си възгледи пред водещия на "Свободна зона" по ТВ+ Георги Коритаров. В типичния си стил Коритаров попита зам.-председателя на групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент за консервативния прочит на скандала с КТБ. Предлагаме ви следващите минути от разговора дословно.

"Консервативният прочит е, че банките са консервативни институции. Честно казано, понеже аз съм бил и мениджър, а пък и журналист, по-консервативно нещо от банките, което не обича медии, вестници, скандали, емоции, няма. В случая тази банка стана много лесна жертва на много емоции покрай нея, дори на едно развалено приятелство. Защото това, което се пише по вестниците, че едва ли не скандалът между бившите приятели Цветан Василев и Делян Пеевски е срутил банката, което е изключително странно, но това показва колко е крехък всъщност консерватизмът. Една консервативна общност, когато не почива върху здраво изградени ценностни основи, върху темели, може да стане жертва на една емоция. На една изконсумирана емоционална връзка.

- Казваш, че е крехък консерватизмът. Влагаш ли в това, че...

Когато е крехък, казах. Консерватизмът е много твърдо нещо. Той е сериозен фундамент.

- Влагаш ли в това елемент на оценка, че по своему са били консерватори Делян Пеевски и Цветан Василев?

Доколкото познавам г-н Василев, а аз мисля, че не го познавам зле, защото имам честта или съм имал честта, защото те не са в момента в България и нямат досег до българската действителност... Доколкото съм познавал съпругата му, него самия и дъщеря му, това са хора, които са консервативно настроени към ценности, към семейство, към начин на живот, към отношения към институции.

Така че по-скоро мога да кажа, че Василев е консерватор, докато Делян Пеевски е либерал. Аз с Ги Верхофстад съм приятел и съм си говорил много често в Европарламента за ДПС. Аз директно го попитах какво му е мнението за Делян Пеевски още преди два месеца, когато преговарях с либералите. Защото желаех да бъда там заедно с моята група, но без ДПС.

За мен ДПС е огромен проблем за България. За чужбина не е, но за България е проблем. И той ми каза тогава: Ами, това е едно момче, което го познаваме. Според мен, казва той, лошото име създава превратна представа за истинската му същност. Това беше коментарът на либералите. Затова с днешна дата аз приемам, че г-н Пеевски е либерал, а г-н Цветан Василев, поне доколкото аз го познавам, е консерватор."

Николай Бареков изпадна няколко пъти в противоречия - че КТБ била източена от Цветан Василев, но всъщност била атакувана от Доган и Борисов. После призна, че не познава терминологията в разузнаването, когато обвинява Бойко Борисов в сътрудничество. По телефона се включи и бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, който обясни разликите на новия политик и отрече изнесеното от него да е вярно.

Накрая Николай Бареков избухна:

"Престани с твоите ченгеджийски номера бе, Жоро!"