Светейшият патриарх Кирил подчерта:

"България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението на България. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Трция. Ние сме за историческата истина, ние я завоювахме със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини, поради които тази историческа истина днес трябва да бъде премълчавана или лъжливо интерпретирана."

Това е светейши отпор ето на тези думи на президента на България:

"Това е споменът за братския порив на руското общество, който доказа, че православните българи не са сами. Него ние няма да забравим. Не ще забравим и словата в манифеста на император Александър II, който обявява война на Османската империя, защото "това налага чувството за справедливост и собственото наше достойнство". "Народът сам се вдигна на война, воглаве с Царя", пише в дневника си Достоевски, "а хората четяха манифеста и се кръстеха". Тези сцени, тези чувства са дълбоки и неподвластни на користни политически интерпретации.

По бранните полета на Руско-турската освободителна война загинаха воини от много народи: руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е последен дом, тях ние почитаме като свои герои."

Нормални думи. Защо бяха тези нападки с критика? Президентът говореше не за страни, а за народи.

Да, армията на Империята е била многонационална и в нея е имало немалко поляци и балтийци.

Да, за България е принципно важно да каже добри думи на сърбите и румънците, с които после тя неведнъж е воювала за корекция на своите граници.

Каква сила трябва да има вътрешната настройка на патриарха за оскърбление по всеки повод, за да се държи така?  Светейшият продължи да се сърди и на летището.

"В историята на Полша и Финландия тази страница я няма."

Полкът (финландският - б.р.) получава названието си заради първия набор, състоящ се от селяни финландци.

В него може да са служили етнически шведи, свързани с Финландия. Указ от 5 януари 1880 г. споменава редник Яков Перебенус. Едва ли той е великорусин.

Но и това е малко. Патриархът веднага по същество нарече българите нация от малоумници:

"В съветско време българските другари бяха считани за най-лошите оратори, които изобщо не можеха да говорят без листче."

Но може би Лавров е поръчал на патриарха да предаде на българите своите думи: "Д...., м..."!1

Ако съдим как се впрегна в демарша на патриарх Кирил държавната телевизия "Вести", догадката е правилна. При това с лъжата, че "Русия бе спомената след Полша, Литва и Финландия".

------

1"Дебили, мамка им!" Тази фраза руският външен министър Сергей Лавров произнесе на пресконференция в Москва със саудитския си колега  Адел ал Джубейр през лятото на 2015 г. Ругатнята бе чута заради включен микрофон.

* Дякон Андрей Кураев е един от най-известните и обичани съвременни свещеници на Руската православна църква с огромно влияние. Има издадени книги, пише статии, включително и за "Ню Йорк таймс", а само страницата му във фейсбук се следва от над 45 000 душ. Коментарът му за посещението на патриарх Кирил в София е от профила му във фейсбук. Препечатваме го с малки съкращения Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Отзиви във фейсбук

Следват някои от най-интересните отзиви за коментара на Кураев.

Симеон Гройсман:

Привет от София! Имайте предвид, че за първи път от много години насам тази реч на новия български президент за първи път бе много позитивна към мисията на царска Русия за Освобождението на България. Самият аз винаги съм смятал, че прекалено често споменаваме финландците, но не трябва да забравяме, че във войната участваха над 60 000 румънци и над 50 000 сърби. Ние винаги споменаваме народите, а не държавите (ясно е, че Великото финландско княжество или Полското царство тогава не са обявявали война). Важен е контекстът - тази реч се произнася ПРЕД ПАМЕТНИКА НА АЛЕКСАНДЪР II, така че Русия никой не я е забравил. Президентите на Финландия или Полша никой не ги е канил. При такъв радушен рием бе трудно да се вдигне скандал, но фактът е налице...

Тамара Ермолович:

Небесната църква на Христос скърби и съчувства на руския народ, търпящ такъв безбожен патриарх.

Татяна Соколчик:

А вярва ли г-н Гундяев (светската фамилия на патриарх Кирил - б.р.) в Бога? Ето, митрополит Павел (от Беларус - б.р.) плашеше с ядрена война и когато питах моя духовник как един християнин може да приказва така, получих отговор - митрополитите не ни падат от небето, някои дори не вярват, за тях църквата е бизнес.

Светла Силовс:

М-да, искат неподправена история, а когато се изказаха от Москва че говорят македонски език и че Македония е майка на азбуката им... Това не беше ли подмяна и лъжа!???

Дмитро Дмитриев:

Тъжна е участта на агресивното общество. Те виждат обида във всичко. Но когато вече са агресивни (а обидата е част от агресията) дори свещенослужителите, това вече е повече от тъжно. Това, за съжаление, е диагноза. И с просто око се вижда, че подготвят Русия за война. Е, а врагове на Русия къде ли няма, ако се съди по риториката на политиците и духовенството. Нима никой не иска да се замисли, че войната и омразата ще засегнат всекиго? Тъжно е всичко това...

Светлана Саградова:

Наистина, сега всички на върха у нас ги събраха с една и съща диагноза. Каква ли беда ще ни докарат?! Дори в СССР не умееха така да развалят отношенията с всички...

Иван Тимошилов:

Нарушен е монополът върху помощта за нашите балкански братушки. Айяй.

Ray Leon:

Поводът, разбира се, е слаб, но българите може и трябва да бъдат потапяни в л...на. И укрорезидентите (жителите на Украйна - б.р.) също.

Александър Попов:

Братушките българи воюваха в две световни войни срещу руснаците на страната на Германия. (В действителност през Втората световна война България е единственият съюзник на Германия, който не обявява война на СССР. Който до 22 юни 1941 г. също е съюзник на Германия и заедно с нея поделя Полша. През Първата световна война българи и руснаци наистина воюват, но това се случва в Добруджа - б.р.)

Елвира Фламме:

Мдаааа... Болгария не напразно въведе визи за своите освободители. (Всъщност визите се въвеждат не от една държава, а от целия Европейски съюз - б.р.)

Олга Лебедева:

А какво делим с България днес?