Пътят на българската държава към контролния пакет акции в дружеството на ЧЕЗ у нас минава през извънсъдебно споразумение, твърдят източници на чешки медии, които следят отблизо преговорите.

Това съобщава пратеникът на бТВ в Чехия.

През 2016 г. ЧЕЗ заведе арбитражно дело срещу страната заради нарушаване на инвестиционните договори. Такива дела водят и "Енерго Про", и "И Ви Ен". Макар и не официално обявено, сумите на претенциите на трите компании стига до близо 2 млрд. лева, а според някои – и повече. До съд се стигна, защото след протестите през 2012 г., които свалиха първия кабинет "Борисов", държавата започна прекроявания на законодателствата, а това според енергодружествата нарушава инвестиционните им планове и междудържавните спогодби за насърчаване на инвестициите.

Според топ мениджъра от ЧЕЗ Томаш Плескач, който отговаря за задграничните активности на компанията, още преди да заведат делото през 2016 г. ЧЕЗ е предлагала на българската държава да сключат извънсъдебно споразумение. Тогава обаче реакция от българската страна не е имало.

От ръководството на компанията твърдят, че и сега, в хода на сделката, са предлагали на българското правителство да участва в придобиването на активите на дружеството у нас, но кабинетът е отказал.

Вече е трудно да се предвиди дали ЧЕЗ ще позволи участие на българската държава в сделка предвид арбитражното дело с претенции до 500 млн. евро.

Това, което знаем със сигурност, е, че ЧЕЗ иска да си получи парите и да се изтегли от България, за да инвестира в Западна Европа. Ясно е, че преговорите са усложнени заради делото. Ако наистина сега пътят е през извънсъдебно споразумение, за да получи България контролния пакет в активите на ЧЕЗ у нас, остава въпросът колко ще трябва да плати българската страна извън съда.

Интересен въпрос поражда и решение на съда в Люксембург от последните дни, според което арбитражните дела между държави членки на Европейския съюз са незаконни. Адвокати тепърва трябва да проверят дали това важи и за делото между ЧЕЗ и България. Ако се окаже, че съдът прилага тази промяна и към това дело, може това да е била причината чешката компания да ускори продажбата на активите си у нас.

Преговорите продължават, очаква се утре да има решение в каква посока ще се върви. В момента адвокатите проверяват има ли изобщо вариант за промяна на вече сключения договор. Ако те преценят, че каквато и да било промяна не би навредила на интересите им по линия на арбитража, то утре в най-добрия случай биха казали, че са отворени да се преразгледат клаузите. Тогава отново ще започне процедура по преразглеждане на договора, който трябва да бъде одобрен от надзорния съвет на ЧЕЗ. От компанията очакват това да е дълъг процес. Другият вариант е компанията да пожелае да се придържа към вече подписания договор и да остави България да се оправя с вътрешните си проблеми.

Това да не е мотоциклет

Пред Нова тв евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев заяви, че не вярва в информациите, че на правителството е било предлагано България да придобие активи от ЧЕЗ.

"Несериозно е такава оферта да се прави устно. За мен е странно как са предлагали на българската страна да влезе в сделката за ЧЕЗ, като водят дела срещу нея за стотици милиони – над половин милиард.  Българската държава се защитава по арбитражното дело. Кой и какво ще плати е много несигурно нещо", обясни Радев. Това арбитражното дело едва ли не изключва на българската държава да е предлагано да влезе в тази сделка", посочи той.

Що се отнася до протеста на опозицията пред Министерския съвет, Радев заяви:

"На Корнелия Нинова като лидер на опозицията не й харесват успехите на българското европредседателство, на българското правителство. Получихме много висока оценка – това е отговорът на опозицията. Протестът не трябваше да е под прозорците на Министерския съвет на България, а пред този в Чехия. Договорът е със страшни клаузи за конфиденциалност. Още повече ЧЕЗ води дело срещу българската държава за стотици милиони в международен арбитраж. Няма и как българската държава да е знаела. От чешка страна няма голямо желание да ни се разкрият подробности по тази сделка."

На правителствата "Борисов" - 1, 2 и 3 не е правено официално предложение за сделката с активите на ЧЕЗ в България, каза и вицепремиерът Томислав Дончев. 

"Енергоразпределително дружество не се купува, както се купува автомобил, велосипед или мотоциклет", заяви той. - То не се решава с разговор в някое кьоше, това се прави с писмо. Аз подобно писмо не съм чел и не съм виждал. Говоря за кабинетите, в които съм имал честта да участвам. Ако подобно предложение е правено в други правителства, служебни, това на Орешарски, това е съвсем друг въпрос, но ще се провери дали други правителства са получавали подобни предложения. Нашето не е."

Дончев все пак допусна, че може да са водени неофициални разговори, за които той не знае.