Президентът на Чехия Милош Земан е обсъдил с главния изпълнителен директор на чешката държавна компания ЧЕЗ продажбата на бизнеса й в България. Разговорът с Даниел Бенеш се е провела вчера в Пражкия замък, стана ясно от изявление на говорителя на президента, предаде БНР.

Пресцентърът на чешкия държавен глава е съобщил за срещата, без да дава никакви подробности.

Българското дружество "Инерком", избрано за купувач, има срок от 9 месеца, за да осъществи плащанията към ЧЕЗ по сделката. За купувач на "ЧЕЗ - България", най-голямото електроразпределително дружество у нас с 3 милиона клиенти, в края на февруари бе избрана фирмата "Инерком".

Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова е в Прага тази седмица, където преговаря с висшия мениджмънт на ЧЕЗ за възможността държавата също да придобие дял в електроразпределителното дружество. В интервю един от топмениджърите на компанията заяви, че ЧЕЗ е предлагала на българската държава да купи бизнеса, но не е срещнала положителен отговор. Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че това се прави с писмо, каквото няма в МС.

Известният като евроскептик и проруски настроен Милош Земан бе преизбран за втори президентски мандат в края на януари т.г.