Президентът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол заяви, че социалистите завиждат на ГЕРБ, защто премиерът Бойко Борисов е най-успешният шеф в Европа. Дол се срещна с кметовете и председателите на общински съвети от цялата страна, избрани с листата на ГЕРБ преди началото на форума на Групата на ЕНП в Комитета на регионите, който се провежда в София.

Според Дол България трябва да е горда с председателството на Съвета на ЕС.

"От вчера съм в България и усетих, че социалистите са много завистливи за всичко, което ГЕРБ прави тук. Според мен българските социалисти не същестуват, откакто България пое председателството, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа. Единственият начин да се покажат, е да говорят за Бойко и какво прави Бойко", заяви Дол.

Според него управляваните от ГЕРБ населени места са придобили истински европейски облик през последните години. Той се обърна специално към кметовете:

"Вие познавате семействата, развитието на регионите, работните места, вие сте корените на вашата партия –ГЕРБ. Благодаря на моите приятели Бойко и Цветан, които ме послушаха при формирането на ГЕРБ и днес успехът на България се основава на отношението на ГЕРБ към всеки човек."

България на 100% реши проблема с мигрантите, проблемът ни е откъм Шенген. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум.

"В Румъния са спокойни, защото България пази. Откъм Шенген знаете ли колко ни е трудно? Защо се случи "Брекзит" - защото се уплашиха хората като видяха 40 000 души на тунела. Защо 5-6 месеца Германия не може да направи правителство, при положение, че се къпе в пари? Най-социалната и мощната държава - това е, защото подплашихме населението си", обясни Борисов.

.Според премиера политиката на ЕНП трябва да е ясна.

"Всяко същество ни е мило и скъпо, но искаме да осигурим възможността населението на Европа да е спокойно. Длъжни сме да вземем мерки. Ще влизат толкова, колкото можем да интегрираме и да се погрижим. За другите ще плащаме и ще помагаме да стоят близко до населените си места", обясни той.

Според него няма спор "включително и за тези, които най-силно хейтят Европа", че именно европейският континент е най-доброто място за живот.

"Кой би напуснал Европа? Неслучайно миграционният поток е към Европа, защото това е най-доброто място за живеене, с най-добрата инфраструктура, иновация, екология, дори абсурдни социални системи. Всичко най-добро е направено тук в Европа. Няма никакъв спор. Аз съм живял и по времето на Съветския съюз, каква радост беше, когато отидем на запад да видим свят", каза Борисов.

И изтъкна, че в ГЕРБ печели избори, защото няма неизпълнено обещание.

Основните предизвикателства пред ГЕРБ и ЕНП сега са утвърждаването на европейските ценности и преодоляването на популизма. Това каза зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов на форума на групата на ЕНП в Комитета на регионите.

С тази проява Европейската народна партия, заедно с ГЕРБ, постави началото на инициативите на местно равнище за европейските избори през 2019 г. под мотото "Европа започва във вашето село/град/регион".

"Силата на системните партии е, че провеждат реални политики с видими резултати. Затова ГЕРБ участва в редица инициативи на местно и международно равнище, за да може хората да усетят промените. През изминалия програмен период българските общини са имали възможността да кандидатстват за проекти на стойност 3,3 млрд. евро, а за новия период средствата са в размер на 3,7 млрд. евро. Това е европейската солидарност на Европа", каза Цветанов.

Той изтъкна, че кметовете на ГЕРБ в момента представляват над 5 млн. българи.

"Този наш успех обаче не е привилегия, а отговорност. Отговорност към нашите работодатели – гражданите", заяви Цветанов.