Зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който е и съпредседател на групата за приятелство с Русия, коментира пред бТВ актуалния скандал в "Обединени патриоти" след посещението на руския патриарх Кирил.

Велчев отрече това да е трус във властта.

"Ние стоим встрани от техните отношения (на патриотите - б.р.), не е редно ние да взимаме отношение. Те си имат някакви договорености. В техните програми има много противоречия. Не можем да взимаме отношение.

Борисов трябва да извика родителите им, да направи родителска среща. Не трябва да губим чувство за хумор - това различава човека от животинския свят. Всички виждат колко му е тежко на министър-председателя да лавира, да държи някакъв баланс в отношенията", каза Велчев.

Според него коментарите на Валери Симеонов са "непремерени".

"Отчитам го в стремежа да защити патриотичното, българското. Да не забравяме, че това е патриархът на Москва и цяла Русия", каза Велчев.

Той разясни и защо от ГЕРБ искат разсекретяване на стенограмата от разговорите между българския президент и руския патриарх.

"В обществото витаят много въпроси, остават неизяснени. Аз присъствах на срещата на минстър-председателя с двамата патриарси. Там имаше много медии. Те присъстваха и на слвото на министър-председателя. Вие откъде разбрахте за това, което е казал руският патриарх? От медиите в Москва. Задава се въпросът: на тази среща били ли са поканени българските медии или само руските", каза Велчев.

Той е убеден, че от разговорите между българския президент и руския патриарх има запис.

"Отрекоха за стенограмата, не са казали за запис. Колкото повече пазиш нещо в тайна, толкова повече обществеността реагира", каза Велчев.

Той бе лаконичен в коментара си по повод казаното от Кирил:

"Учуден съм. Патриахрът на Русия предварително е дошъл с определено настроение оттам", каза Велчев.

Той каза още, че се надява да няма криза в бългро-руските отношения и посочи, че още на другия ден след посещението на руския патриарх Владимир Путин се обадил на Борисов.