Дали паметникът на Джон Атанасов, който в момента се намира пред Телефонната палата в София, ще бъде преместен оттам?

Подобно намерение има фирмата "НГ Пропърти", която е собственик на сградата, и в чието управление е бизнесменът Васил Божков.

Експертно-художественият съвет към Столичната община, която е собственик на паметника, е одобрил преместването му в двора на Техническия университет в София.

Въпреки това обаче е нужно и съгласието на автора Вълко Ценов.

Пред бТВ обаче той обяви, че е против идеята, тъй като направил бронзовия монумент специално за тази сграда. Мястото е избрано, защото е свързано с технологиите и комуникациите.

"Това е една толкова провинциална картина, безсмислена, нагла. Няма да си пестя думите за това… Аз не знам, нито са ми се обаждали, нито е ставало дума за това. И как е възможно въобще", каза Ценов.

Паметникът беше открит през 2003 г. Тогава специално за откриването в София пристигна цялата фамилия на Джон Атанасов.

Скулпторът се чуди как биха реагирали сега: „Не дай си, Боже, биха се отказали дори от това, че на Джон Атанасов произходът му е български…”

В началото на месеца се разбра, че главният архитект на столицата Здравко Здравков е издал разрешение за промяната на устройствения план за Телефонната палата, което допуска етажите ѝ от 5 да станат 6.

Новите собственици на Телефонната палата искат да превърнат сградата в културен център с музей, а за целта ще я преустроят и надстроят с един етаж. Идеята е вътре да бъдат изложени над 3000 антични предмети от личната колекция на Божков.

„Тази статуя ще бъде преместена изцяло за наша сметка на място, където ще кореспондира много по-добре – имам предвид Техническия университет в София”, обясни Борислав Петров, представител на фирмата собственик на Телефонната палата пред бТВ.

От университета вече имат идеен проект за монумента. Чакат го в двора си до края на този месец.