Великобритания ще експулсира 23-ма руски дипломати, след като Москва отказа да отговори дали е замесена в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, съобщи Би Би Си. Дипломатите, идентифицирани от Лондон като "необявени служители на разузнаването", имат една седмица да напуснат, обяви британската премиерка Тереза Мей след специално заседание на правителството.

Лондон поиска също спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН тази вечер, за да запознае членовете му с обстоятелствата и отговорността на Русия в отравянето на агента Скрипал.

Наред с това Мей обяви, че ще се засилят проверките на руснаците, пристигащи на Острова. Ще бъдат замразявани авоарите на руски граждани, за които се смята, че могат да бъдат заплаха за националната сигурност. Поканата към руския външен министър Сергей Лавров да посети Великобритания е отменена. Министри и високопоставени лица няма да присъстват на световното първенство по футбол в Русия.

Както е известно в полунощ изтече ултиматумът, даден на Русия от Тереза Мей, за отговор дали Кремъл има роля в нападението.

Русия няма никакво отношение към инцидента с бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, който е бил подложен на въздействието на нервнопаралитично вещество във Великобритания, заяви пред журналисти по-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Позицията на Москва е добре известна, позицията на Москва беше предадена на Лондон по дипломатически канали. Тя се заключава в това, че Москва няма никакво отношения към произшествието, което е станало във Великобритания", подчерта гласът на Путин.

"Москва не приема абсолютно голословните и неподкрепени с нищо обвинения, и не приема езика на ултиматумите", добави Песков.

Според говорителя на Кремъл, Москва е готова на взаимодействие за разследване на причините за произшествието.

В отговор на въпрос дали Москва не се опасява от международна изолация заради случая със Скрипал, Песков изтъкна: 

"Надяваме се на здравия смисъл и че в крайна сметка другите държави ще се замислят за това какви доказателства има или няма, за да бъдат отправени обвинения към Москва".

И заключи:

"Здравият разум подсказва и сочи, че няма никакви основания за упреци и не може да има". Песков повтори отново: "Русия няма никакво отношение към произшествието".

Точно обратно е мнението на американския държавен секретар Рекс Тилърсън, уволнен вчера от президента Доналд Тръмп. Досегашният първи дипломат заяви, че предстои още много работа, за да се отговори на "обезпокоителните" действия на Русия. В прощалната си реч Тилърсън каза, че руското правителство трябва много внимателно да прецени как действията му да служат най-добре на интересите на руския народ и света в по-широк план. Движението по сегашната им траектория вероятно ще доведе до по-голяма изолация, което не е в интерес на никого, отбеляза той, цитиран от ДПА.

Президентът Тръмп тази сутрин обяви, че смята, че Кремъл носи отговорност за отравянето на бившия руски шпионин.

Полк. Скрипал е осъден през 2006 г. в Русия "за държавна измяна" за предаване на тайни на британската разузнавателна служба MI6. През 2010 г., след шпионски суап, заживява във Великобритания.