Македонският парламент гласува с 64 гласа "за" закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в Македония, съобщиха местни медии.

Председателят на парламента Талат Джафери подложи закона на гласуване, без дебати по поправките, внесени от ВМРО- ДПМНЕ. Гласуването протече в бурна и напрегната атмосфера, в която само благодарение на охраната на парламента бе избегнат физически сблъсък между депутата от ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Никола Груевски и председателя на събранието Талат Джафери.

Груевски и парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, според които законът е неконституционен, обкръжиха масата на Джафери, когато той обяви гласуване на закона. Груевски се приближи към Джафери и изключи микрофона му, а когато председателят на Събранието се опита да напусне залата, препречи пътя му и вдигна ръка срещу него. Според медии Груевски плиснал чаша вода край масата на Джафери, в опит да залее противника си с нея.

След намеса на парламентарната охрана, Джафери бе изведен от залата, съобщи македонската Нова ТВ. По-рано той заяви, че няма да допусне да се повторят 24 декември и 27 април в парламента на Македония.

На 24 декември 2012 г. в македонския парламент се стигна до бой заради проектобюджета, внесен от управляващата тогава ВМРО-ДПМНЕ на Груевски.

На 27 април м.г. пък се случи един от най-драматичните сблъсъци, когато стотици протестиращи нахлуха в Народното събрание и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев, който днес е премиер. Влизането в Народното събрание стана минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери (от Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети) за председател на македонския парламент.