Дъщерята на бившия руски шпионин Сергей Скрипал е пренесла от Москва в Англия нервнопаралитичното вещество, с което двамата бяха отровени, пише британският вестник "Телеграф". Изданието се позовава на източник от разузнавателните служби.

Юлия Скрипал.

Нервнопаралитичното вещество новичок е било поставено в куфара на неговата дъщеря Юлия при напускането ѝ от Москва за Лондон на 3 март, твърди изданието. Следователите работят по версията, че токсинът е бил пренесен чрез дреха, козметичен продукт или някакъв подарък, в резултат на което е попаднал в дома на Скрипал в Солсбъри. Именно там 66-годишният Скрипал може да е бил под въздействието на веществото, а не на мястото, където по-късно бе намерен заедно с дъщеря си – на пейка в търговски център в града.

Източник на редакцията пояснява, че 33-годишната Юлия може да е пренесла новичок, без да знае – в дома ѝ в Москва може да са проникнали лица, които да са сложили веществото в багажа ѝ.

Домът на Сергей Скрипал в Солсбъри.

По данни на британската полиция в контакт с новичок може да са попаднали 131 души от Солсбъри, при това 46 души вече са потърсили лекарска помощ в болница заради опасения, че може да са пострадали в резултат на инцидента със Скрипал.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей вчера бе в Солсбъри.

Британският премиер Тереза Мей посети вчера град Солсбъри, където на 4 март беше извършена химическата атака срещу Скрипал, съобщи Ройтерс.

Оттогава бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал, на 66 години, и неговата дъщеря Юлия, на 33 години, са в болница с опасност за живота, след като бяха намерени в безсъзнание на пейка пред търговски център. Те са били в контакт с нервнопаралитично вещество съветско производство, известно с името новичок.

Мей, която обвинява Русия за атаката и обяви, че ще експулсира 23-ма руски дипломати, посети няколко места в Солсбъри, включително това, където бащата и дъщерята са били открити в безпомощно състояние. Москва отрича да е замесена и нарича "безумни" обвиненията на британския премиер. 

"Държим Русия отговорна за този безочлив и жалък акт, извършен на улиците на този забележителен град, където хората идват и си прекарват добре", каза тя пред журналисти.

Мей допълни, че целта на посещението ѝ е да благодари на хората от службите за спешна помощ и за реагиране при извънредни ситуации и да увери обществото, че е в безопасност.