Още един руски учен обяви, че е участвал в програмата за разработване на химическоно нервнопаралитично вещество "Новичок".

"Това не е субстанция, а е цяла система от химически оръжия", обяснява Леонид Ринк пред РИА Новости.

Разказът му противоречи на позицията на Москва, според която такава програма не съществува, отбелязва АФП.

Великобритания обвини Русия, че е използвала "Новичок" за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март в Солсбъри.

"Те (Сергей и Юлия Скрипал - б.р.) са все още живи. Това означава, че или изобщо не е била използвана системата "Новичок", или че неговото приготовление е било небрежно", смята Ринк.

Първи съществуването на програмата за "Новичок" разкри живеещият в САЩ руски химик Вил Мирзаянов. Според него става дума за химически агенти със страховит ефект, разработени през 80-те г. от съветски учени.

"Голям брой специалисти разработваха "Новичок" в Москва и в Шихани - техници, токсиколози, биохимици. Постигнахме много добър резултат", твърди Леонид Ринк.

По думите му по време на съветския период системата от химически оръжия била наречена "Новичок-5".

"Това име никога не беше използвано, без към него да се добавя цифрата", уточнява ученият.

Той обаче твърди, че не вярва Русия да стои зад отравянето на Скрипал. Москва знае, че самото използване на "Новичок" би позволило да се попадне на следата и да се стигне до Москва.

"Да се стреля по човек, който не представлява интерес, с оръжие от такъв калибър и въпреки това да не успееш да го уцелиш - това е върхът на глупостта", смята Ринк.

Специалистът е на мнение, че технологията за "Новичок" е достъпна за която и да е развита страна или голяма фармацевтична компания. Разработването на такова оръжие не представлявало никакъв проблем.