Работната седмица на депутатите започна с "политически" сблъсък заради... фейсбук пост на депутата от БСП Таско Ерменков за изборите за президент на Русия. И в частност гласуването, проведено в незаконно анексирания от Русия полуостров Крим, който почти целият свят приема за част от територията на Украйна.

Словесната престрелка започна от декларация от името на ГЕРБ, прочетена от трибуната от депутата Тома Биков. 

"На 19 март 2018 година за пореден път станахме свидетели на неадекватно и недопустимо изказване от страна на народен представител от ПГ на БСП, което уронва престижа на Народното събрание и поставя под въпрос изграждани с десетилетия консенсуси в политическия и обществен живот на страната. В своя публикация в социалните мрежи народният представител от БСП Таско Ерменков написа:

"Крим гласува за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата - чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не - Крим каза своята тежка дума, а Вие, както го беше казал Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти!"., изчете Биков и се възмути от употребата на името на Христо Ботев.

Според ГЕРБ думите на Ерменков нарушават "не само българския национален интерес, но и саботират прагматичната основа, на която би трябвало да се изграждат българо-руските отношения".

По думите на Биков "партньорски държави като САЩ, Германия и Франция, а след това вкупом и целия ЕС, от който България е част, са наречени идиоти", а мълчанието на лидерката на БСП Корнелия Нинова по темата било притеснително. Затова от ГЕРБ я призоваха за реакция и я попитаха подкрепя ли териториалната цялост на Украйна и какво е отношението на левицата за анексията на Крим от Русия.

От трибуната му отговори Кристиан Вигенин от БСП, който натърти, че думите на Ерменков са в лично качество, в личен профил в социалните мрежи и те не обвързват партията. А в свободните демократични държави всеки има право на мнение. И призова ГЕРБ да се занимават с държавни дела, не със статуси във фейсбук. 

Александър Паунов от групата на левицата пък сам застана на трибуната и обяви, че той самият не е социалист, а комунист (което е вярно - той е председател на Комунистическата партия на България, която от години е коалиционен партньор на БСП), припомняйки, че той самият е гласувал против членството на страната ни в НАТО например.