"Преди време канцлерът Меркел ми каза - и на нас може да не ни е най-приятното да сме в коалиция със социалдемократите, но пред Германия винаги стои думата стабилност. И ние решихме да приличаме на тях. Казахме - добре, не сме съгласни с цифрите, пак ще има големи проблеми наесен, но ще подкрепим бюджета на вашето правителство. На тия целуващите се. В неделя целуващите се. Ей сега в неделя, на конгреса"

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на представяне на управленската програма на партията в областта на сигурността.

Орешарски е там - целуват се. Ти не беше, ама те гледам тебе като за потвърждение (към присъстващия Румен Петков от АБВ). И какво се получи - викат ни на нас с ДПС "Горчиво" Що за наглост, що за безобразие. В същото време имат лостове, с които могат да накарат "Атака" да идва да гласува, когато им е важно. Така че сега една от новите опорни точки е, че видите ли ГЕРБ не иска да отиде да направи кворум за здравната каса. Квроум имат. Кворумът от приемането на закона за Сметната палата и новия за МВР

каза ое Борисов

"Да се съберат в понеделник, да си гласуват каквото искат. И без това родата 328 млн., те дават 220, пак е недостатъчно".  

Това каза Борисов, имайки предвид, че шефа на здравната каса Румяна Тодорва е сестра на евродепутата от БСП Илияна Йотова.

Нашият проблем идва след 5 октомври. Когато партиите са слаби, когато недоверието в институциите е голямо това е райското време за крадците. Защото системите спират да работят. Долу, низовият състав, пчеличките, които трябва да вършат тая работа, се ослушват. и сега ще ви кажа какво си говорят: Щом в петък смениха Иво Спиридонов (шефа на СДВР), първото, което ще направи новият министър като дойде е да смени новият директор. Това нито създава самочуствие, нито създава увереност на тоя началник, да се сбие, да се, казвам го в смисъла, да се бори, да се противопостави и на организирана пресъпност и на международните терористи. Международната организирана престъпност е толкова силна, такива свирепи и зли хора, че ако няма яки служби, здрава държава... Финансовите акули са тези също, които обикалят около България. Видяхте какво направоха със спекулативните фондове тая нощ с Аржентина. Аржентина фалира. Банкрут. Аржентина - натовска държава, голяма държава. Нощес фалира. Само като ни слушат дебатите по финансите в парламента, защото ние за да ги убедиме всеки ден отчитаме, че резервът е празен... Тези брокери навън ни наблюдават и слушат всяка една дума.

Това каза Борисов и продължи да анализира финансовата ситуация у нас.

1 млрд. не се върна в банковата система. ! млрд. остава под дюшеците, ако гледате цифричките в БН банка. Огромно изпитание за служителите на МВР. Защото е райското време за крадците. Те знаят, че 1 млрд. някъде е скрит - по дюшеци, по възглавници. Защо си го причиняваме. Само за да може г-н Станишев да стане евродепутат.  Има една такава тънка нишка - дойдат ли БСП на власт и нещо с финансите на хората се случва.

Борисов не пропусна и темата КТБ:

Кой разклати КТБ - това правителство, тези служби, тези хора.  Някой ще каже - да де, но това е под егидата и пряко БН банка отговаря за това. Може и проформа да е така. Но има цели отдели със заплати по-големи от премиерската на служител, които това им е работата - пране на пари, носене на пари в чували, преводи, офшорни компании. Така ли е Атанасов (към присъстващия ген Атанас Атанасов от ДСБ)? Ако ги съберем може да са 100 души, по щат, това им е работата. Но ние казваме - не, не, не, само има там един виновен, Искров и Гунев, даже Искров не е виновен, Гунев само и това е. Парите на хората са сигурност.

Спазват едни опорни точки - че към днешна дата уж държавата е стабилна. Ако тя е стабилна, г-н Петков, те няма да си подават оставка. Ще си се целуват, ще си работят пак. Ми те само се целуват. Станишев и Орешарски се целуваха в неделя на конгреса. А в понеделник не искат да му подкрепят бюджета. Ма били по бузите се целували. Приемаме го. Не е толкова интимно, искат да кажат. Аз съм толквоа детайлен в тази посока, защото това показва политическа класа.

В сектора сигурност трябват промени, но няма да има реваншизъм, обеща Борисов. И продължи да изброява греховете на правителството в последните му дни.

"Сега със Уестингхаус попидсха ли, с Южен поток на какъв етап са. Виждате - мънкат, мънкат и не мога да разбера какво казват. Може ли проект за 20 млрд. лв. Вместо да излязат, да го нарисуват на една дъска, да го показват - от тука ще влиза ядрено гориво, от там ще илиза ток. Тоа струва толкова, това толкова. Ядреното гориво ще го внасяме от еди-къде си, но ще го закопаваме еди-къде си. Защото трябва да се съхранява. То няма вече да ходи в Русия. Куде ще ходи? Струв много пари това складиране. АКко ще ходи в Германия колко ще ни струва, с кой влак ще го закараме до там, ще го пусне ли Сърбия. Това са детайли за милиарди левове. Е ли построиха Белене

Борисов разказа и как е отпразнувал рождения си ден в САЩ

Случи се така че бяхме във Вашинготн на 13 юни, на рождения ми ден, и дойдоха всички шефове в хотела да изядат по една тора с мен На най-големите служби. От възпитане не го казвам в тези среди не е хубаво да се споминават имена на хора и служби.  Почерне в хотела. Това момче от НСО, което беше с мене вика: "Бе шефе, тука нещо става" Викам "Ще видиш след малко, не бой се".