Британските власти ще се опитат да убедят колегите си от Евросъюза да изгонят руски дипломати от страните си в знак на солидарност с Лондон и на протест срещу действията на Кремъл. Това предава агенция "Блумбърг", като се позовава на информирани източници.

Премиерката Тереза Мей ще запознае днес на срещата на върха на ЕС в Брюксел първите държавни и правителствени ръководители с разследването по отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. От българска страна във форума участва делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Великобритания категорично хвърли вината за престъплението в Солсбъри върху Москва. А през миналата седмица правителството изгони 23 руски дипломати от посолството в Лондон.

Сега Тереза Мей ще поиска и другите страни от ЕС да последват примера на Лондон - публично да осъдят Русия и да предприемат твърди мерки срещу Москва, пише "Блумбърг", цитиран от Нюз.ру.

Борисов и Туск се разцелуваха снощи в Брюксел.

По данни на агенцията Тереза Мей ще настоява колегите й да вземат мерки срещу "агентите на Кремъл". По думите на цитиран британски чиновник премиерката ще заяви на вечерята довечера, че правителството на Путин представлява заплаха за Европа. Тя ще изтъкне пред лидерите на ЕС, че "предизвикателствата" от Русия ще продължат "много години" и ще изискват действия от страна на партньорите в солидарността им с Великобритания.

Светът, в това число и Европа, трябва да демонстрира на Русия, че използването на химическо оръжие на територията на Стария континент за първи път от времето на Втората севтовна война няма да остане безнаказано и една от мерките е масово експулсиране на руски дипломати от страните членки на ЕС, посочва правителственият чиновник пред "Блумбърг".

На форума в Брюксел се очаква държавните и правителствените ръководители от ЕС да обсъдят обстановката в Русия и отравянето на Сергей Скрипал, съобщи БТА.

По повод отравянето на Скрипал Европейският съвет ще приеме заключения. Председателят на Съвета Доналд Туск заявява, че ЕС трябва не само да изрази пълна съпричастност с Великобритания, но и да извлече поуки, защото този случай поставя на изпитание общата европейска сигурност. Той предлага ЕС да укрепи устойчивостта си срещу химически, биологични, радиологични и ядрени опасности, включително с повече сътрудничество с НАТО. Туск настоява да продължи подсилването на възможностите за отговор на хибридни заплахи в областта на киберзащитата, контраразузнаването, стратегическите комуникации.

Европейският съвет ще реши тази вечер и дали ще се състои насрочената за 26 март среща ЕС - Турция във Варна. Очаква се да бъдат приети заключения, свързани със спора между Турция и Кипър за проучването на възможностите за добив на газ в кипърската икономическа зона.

Премиерът Бойко Борисов от името на българското председателство на Съвета на ЕС ще представи напредъка в подготвяните промени в европейската система за предоставяне на убежище.