Светът никога не е бил особено центриран, но сега поражда тревога, коментира проф. Николай Михайлов тази вечер в "Панорама" нарастващото напрежение между Изтока и Запада.

"Проблемът е свързан с противоборството между Изтока и Запада, което стана твърде остро. Загубен е контролът. Той не се отдава на тези хора, които в началото на тази игра не са имали намерения да я приключват трагично", посочи психиатърът

"Откъде вее повече хлад?", попита водещият Бойко Василев, а Михайлов отвърна:

"Става дума за двойници във взаимна индукция на вече откровена ненавист. Но твърде много си приличат - свръхсили с месиански инстинкт. Не могат да си спестят истината и не могат да я спестят никому"

- Ние Изток или Запад сме?

- Българите нямат руската тревога да разберат кои са, защото руснаците са разколебани в това съмнение. Руската душа е свързана с този велик саморазпит. Българите са по-скромно устроени и имат дар да живеят в малкия обем на един непретенциозен живот. Дар е, защото то предполага прозрението, че мащабните цели в този свят крушират и са свързани накрая с едно зло.

"България стартира свободния си исторически живот с един възторг по отношение на своя освободител и веднага след това е върхлетяна от съмнения дали този освободител няма да пороби страната. България е древна култура, свързана е с Русия чрез разменени велики дарове - ние сме дарили, както и патриарх Кирил има доблестта да признае - православието на Русия, а те ни върнаха този жест с литература", смята още Николай Михайлов.

На въпроса защо Русия няма съзнанието, че трябва да уважава България, отвърна:

"Такова обобщение едва ли е коректно. Руският патриарх изненада неприятно поради, предполагам, слаба информация и оценка за това как би се преживял неговият дипломатически демарж, защото той беше в България като политик. Казват, че в по-камерни ситуации е говорел доста по сърдечно. Направи го несръчно и неуместно".

Николай Михайлов даде своя трактовка и на въпроса защо в България избираме политици, които са еднакво добре настроени и към Изтока, и към Запада: 

"Защото по този въпрос българите са "центристи", а са центристи отново поради някаква характерна българска мъдрост, благоразумие. Те знаят това, което е знаел цар Борис III, което Дмитрий Лихачов говори, описвайки българската идея, за която казва, че е "човечна". Казва, че българите имат вътрешен ум. Външният може да бъде оспорван, защото не съдържа някакъв убедителен блясък, в същото време засекретено вътре има едно чувство, което мъдро отчита мярата на нашия живот - какво можем и какво не можем, естетиката на нашия живот. В този смисъл, между Изтока и Запада България има мъдростта да живее в един режим на търпение без излишни жестове на нервност".