Установяване има ли злоупотреба с евросредсва е една от основните линии, по която ще върви разследването срещу Петър Пищалов от Кюстендил, след като десетки негови коне загинаха от глад и студ в Осоговската планина. Животните са били изоставени в продължение на месеци, повечето загинаха, а останалите живи бедстват - вероятно сред тях има и такива, които не са преживели нощта.

Това стана ясно от репортаж на място от планината и пряко включване от Съдебната палата на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ тази сутрин.

"Към този момент не можем да съобщим, че ще започнем оглед на местопроизшествие, това е планирано действие и необходимо, но метеорологичните условия в момента не позволяват. Независимо от това още вчера са започнали разпити на свидетели, включително и на ветеринарния лекар, ангажиран с медицинската грижата за конете", съобщи тя. 

От собственика на конете Пищалов до момента няма снети писмени обяснения, но той е призован да се яви днес в прокурата. Ако не го направи - ще бъде доведен принудително. Той не се яви пред камерата на БНТ, въпреки че според медията е имало такава уговорка. По думите на Арнаудова се разбра, че именно злоупотребата с европейски пари - каквито Пищалов е получил за отглеждане на животните, ще е основа на разследването.

"Очевидно е, че тези субсидии според нас на пръв поглед, че най-вероятно тези субсидии не са били ползвани по предназначение. Изискали сме информация от Държавен фонд "Земеделие". Тепърва ще установим въз основа на какви документи е била предоставена тази субсидия, извършвани ли са регулярни проверки и съставяни ли са били документи с невярно съдържание, защото това е напълно възможна хипотеза."

Прокуратурата се самосезира още вчера по случая, след като благодарение на граждани и доброволци зловещата история за изоставените коне стана обществено достояние. За оцелелите животни бе занесена храна и вода въпреки лошите метеорологични условия. След като случаят стигна до медиите, се активизираха и други държавни институции - БАБХ и екослужбите в Кюстендилско. 

За последните две години - от 2014 до 2017 г., собственикът на бедстващите коне в Осоговската планина е получил около 34 хил. лв. субсидии за отглеждането им, стана ясно от думите на Янислав Янчев от Държавен фонд "Земеделие" пред бТВ. Представителят на фонда посочи, че Пищалов има два регистрирани животновъдни обекта в села в Кюстендилско и чрез тях е подал заявка и е получил одобрение за получаване на европейски субсидии. Помощи получава от 2009 г. като стопанин, сочат данните във фонда, а от 2013 г. те включват пари и за отглеждането и поддържането на тази порода коне.

През 2016 г. след проверка е имало санкции срещу Пищалов заради "дребни нередности". Представителят на фонда обясни, че няма как физически всяка година да се прави проверка на всички 120 хил. стопани, получаващи субсидии. Това се прави по схема, при която се проверяват тези, които се преценяват като рискови. Такъв е бил случаят с проверката през 2016 г., съобщи още бТВ.