Като "подадена ръка" от турския президент Реджеп Ердоган към Европа - така вицепремиерът и министър на външните работи Екаретира Захариева оцени срещата между ЕС и Турция, провела се снощи във Варна под домакинството на премиера Бойко Борисов. 

„Като външен министър ми направи впечатление и финалът на изказването на президента Ердоган. Подчерта регионите, в които има нестабилност, и подчерта: „Нека заедно с Европа работим за нормализиране на Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан.” Това е подадена ръка”, заяви Захариева пред Нова тв.

Тя добави, че са били поставени въпросите с правовата държава в Турция, както и турската военна операция в Африн и макар да "продължава да има различия в позициите”, оцени срещата като "историческа". Тя каза още, че в двустранната среща с Ердоган преди разговорите на ниво ЕС Борисов е поставил висящите от години въпроси между България и Турция.

„Много е важно, че се  разбрахме тази смесена комисия да се състои възможно по-скоро, за да се опитаме да решим тези двустранни въпроси, които съществуват от много години”, каза тя по темата за обезщетенията на тракийските бежанци.

Преди сбирката във Варна президентът Румен Радев, а преди това и лидерката на БСП Корнелия Нинова поискаха премиерът да постави темата в разговорите си с турския президент. 

Вицепремиерът Томислав Дончев пък каза пред бТВ, че "част от нервните срещи са по-резултатни, отколкото тези, при които всичко е захаросано", оценявайки събитието във Варна. 

"Различията остават, но всички имат амбицията по всички въпроси да тече диалог. Каквито и трудности да има, щом има диалог, има надежда", каза още Дончев. 

Екатерина Захариева и тази сутрин потвърди позицията на България за това, че подкрепяме Великобритания и позициите й спрямо Русия след отравянето на Скрипал, но на този етап "не смятаме за уместно" да се налагат санкции и да се експулсират руски дипломати от страната ни. 

Още две страни от Европа - Македония и Унгария, съобщиха, че гонят дипломати на Путин. Вчера същото направиха още 14 държави от ЕС. САЩ пък взеха решение да изгонят 60 руски дипломати.

Вицепремиерът Дончев пък отговори уклончиво на въпрос дали и как държавата ще участва в сделката за ЧЕЗ в България - тъй като това не зависело от институциите, а от продавача ЧЕЗ и от купувача "Инерком" на Гинка Върбакова.