Единственото нещо, за което Анкара и Европа се съгласяват тези дни, е това, че между тях липсва съгласие по много неща, пише днес влиятелният американски сайт "Политико" в коментар за вчерашната среща на лидерите на ЕС и Турция във Варна, съобщава БТА.

От разграждането на турските демократични институции, последвало проваления опит за свалянето на Ердоган през 2016 г., до неотдавнашното нападение срещу кюрдските сили в Сирия, лидерите на ЕС се безпокоят, че Анкара се е превърнала по-скоро в дългосрочен проблем вместо партньор, отбелязва сайтът. 

Въпреки това двете страни са свързани с взаимна зависимост, от която не могат да избягат. Европа се нуждае от Турция заради сключеното преди две години споразумение, което сне миграционния натиск върху ЕС. Във време, когато популисти от Палермо до Стокхолм трупат популярност по бежанския въпрос, европейските лидери и особено Ангела Меркел в Германия искат Брюксел да прави всичко възможно, за да запази това споразумение, пише авторът.

А въпреки пламенната риторика на Ердоган срещу Европа и обвиненията му, че Германия и други страни подслоняват терористи, Ердоган е наясно, че Турция е почти изцяло зависима от ЕС, за да не затъне турската икономика, подчертава "Политико". Припомня се, че около половината от турския износ е за ЕС, а на Евросъюза се падат и две трети от външните инвестиции в страната. 

"Икономиката е най-уязвимото място на Ердоган. Никой не може да замени Европа и той знае това", казва експертът по Турция от лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус" Фади Хакура, цитиран от сайта. Това обяснява защо Ердоган така охотно прие да участва във вчерашната среща. 

Систематичните атаки на Ердоган срещу турската правосъдна система и репресиите му срещу гражданското общество водят дотам, че Европа не желае да обсъжда дори промени в митническия съюз с Анкара, камо ли да вдъхне нов живот отлежаващата вече 55 г. нейна кандидатура за членство в ЕС. Евролидерите дори не пожелаха мероприятието във Варна да се нарича съмит, а само "лидерска среща", добавя сайтът. 

Ердоган обаче като че ли успя да получи онова, което очакваше от това упражнение. Преди да отпътува за България, той заяви, че "членството в ЕС остава нашата стратегическа цел".

Подобни изявления, които са напълно несъвместими с действията на Анкара през последните години, имат за цел да вдъхнат на турските елити и на финансовите пазари глътка надежда, че въпреки последните бъркотии страната остава свързана със Запада. "Не вярвайте обаче на това", пише американският сайт.

"Това бе едно показно упражнение, което не е в състояние да реши фундаменталните различия в отношенията между Турция и ЕС", заключава Хакура, цитиран от "Политико".