Домашното насилие струва по 265 млрд. евро на европейската икономика всяка година, а една от всеки три жени в България е била негова жертва. Държавата трябва да вземе мерки, подчертаха организаторите на кампанията "Не си сама – Заедно срещу насилието" на пресконференция в София днес.

"Едва 14% от жертвите на насилие у нас подават сигнал в полицията и не вярват, че биха могли да получат каквато и да е подкрепа", коментира Надежда Дерменджиева – Директор на Българския фонд за жените.

Причината за това е, че в България домашното насилие дори не е криминално престъпление, посочи тя. Според българския закон полицията може да третира такива случаи като криминално престъпление само ако има наличие на тежка телесна повреда.

Това е и първото от 5-те искания на кампанията, организирана от сайта „Момичетата от града“ и подкрепена от няколко независими медии, сред които: "Площад Славейков", "Мама Нинджа", "Интервюто", "Майко Мила", както и от над 20 неправителствени организации.

Всички форми на насилие срещу жените трябва да бъдат изрично включени в Наказателния кодекс и да бъдат определени разнообразни и по-тежки наказания за тях, настояват от кампанията. Става дума не само за домашното насилие, но и за сексуалното, за сексуалния тормоз, преследването, системното психическо насилие.

И за да бъде възможно следенето на тези престъпления, е нужна единна база в МВР за жертви и извършители, с която да разполагат всички в системата. В момента законът на практика не позволява на пазителите на реда да водят официално подобна статистика. Дерменджиева разказа как отделни съвестни полицаи в страната попълват екселски таблици за собствена употреба с подобни сигнали и отбеляза, че това все пак е някаква добра практика.

От кампанията искат още да се финансират ефективно и адекватно всички програми, свързани както с обучение на психолози, полицаи, съдии, социални работници по работа с жертви на насилие, така и тези за цялостна превенция на домашното насилие.

В момента Министерството на правосъдието всяка година е длъжно да отпуска средства по Закона за защита от домашно насилие за проекти за борба и превенция на насилието. Почти всяка година неправителствените организации, работещи по проблема, срещат трудности.

"Тази година министерството отпуска почти цялата необходима сума по закон, но със срок за изпълнение на проектите 6 месеца – от май до октомври. Тоест, излиза, че държавата се бори с насилието по 6 месеца в годината!“, заяви Дерменджиева.

Най-скъпата и важна мярка е да се създадат поне 28 кризисни центъра в страната - по един във всяка област, които да са на разположение с помощ, осигуряване на  закрила, убежище, както и 28 консултативни центрове, които да работят с жертвите на насилие и извършителите. Нужни са и още поне 6 центъра за възстановяване на насилени жени. Това ще струва общо 5 млн. лева годишно - голяма сума, но постижима за бюджета на една държава.

"Не си даваме сметка като общество, че домашното насилие засяга на практика всички нас. Насилието вкъщи се пренася в детската градина, в училището, на площадката, на улицата, на стадиона, в лекарския кабинет. Но понеже темата е неудобна, се правим, че не съществува... От началото на годината бяха убити 8 жени. Някои от тях можеха да са живи, ако институциите си бяха свършили работата. С това темпо до края на годината можем да очакваме броят на смъртните случаи да стане 50“, заключи Левена Лазарова, съиздател на „Момичетата от града“, сайтът автор на кампанията.