Привикването на посланика на България от Москва Бойко Коцев за "консултации" по случая "Скрипал" е опит на правителството едновременно да покаже солидарност с другите в ЕС, но и да не вбеси Русия. Клуб Z научи обаче, че това действие ще доведе до поне две други последици - работата по подготовката на посещение на руския президент Владимир Путин у нас "сериозно се затруднява". Замразява се и изпращането на новия титуляр за посланик в Москва Атанас Кръстин.

Поканата към Путин бе отправена от президента Румен Радев още през юни 2017 г. Тогава от пресслужбата на държавния глава съобщиха, че руският президент е приел поканата при проведения телефонен разговор по инициатива на Радев и предстои да се обсъди датата. Паралелно посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров посочи, че е възможно Путин да дойде в България през 2018 г. около честванията на 140-ата годишнина от края на Руско-турската освободителна война и Освобождението. Първоначалният план бе това да стане на самата дата - 3 март, но заради кампанията за президентските избори в Русия, провели се на 18 март, се наложи подготовката за визитата да продължи с уточняване на по-късни дати.

Ако тя изобщо се състои, предвид усложнената международна обстановка покрай случая "Скрипал", очакваше се това да стане след изтичането на българското председателство на Съвета на ЕС в началото на юли.

"Решението на правителството да извика посланик Коцев на консултации сериозно ще затрудни работата по тази визита", коментираха неофициално пред Клуб Z от президентската институция.

Причината е, че такъв вид визити се подготвят с активното участие на дипломатите в съответната страна. В Русия Бойко Коцев се ползва с особено доверие, което досега го правеше на практика несменяем титуляр на мисията. Коцев е посланик в Москва от април 2012 г. и мандатът му отдавна изтече. 

В средата на февруари в годишното си интервю по зрителски въпроси за бТВ премиерът Бойко Борисов обяви, че за Москва предстои да замине секретарят на президента по въпросите на външната политика Атанас Кръстин. Засега обаче това заминаване е "замразено" по няколко причини. Кандидатурата на Кръстин все още не била изпратена официално за съгласуване в Москва, но според източници от МВнР ситуацията около Коцев би забавила процедурата.

"Отговор вероятно няма и да пристигне, преди Бойко Коцев да се върне в Русия", посочват от Министерството на външните работи неофициално.

Формално процедурата изисква разговор между външното министерство и президентството за излъчване на кандидатура. В случая двете страни си стиснаха ръцете за изпращането на Кръстин, макар правителството да имаше идея за Москва да замине сегашната ни посланичака в Швейцария и вицепремиер в кабинета "Станишев" Меглена Плугчиева. От "Дондуков" 2 обаче не били съгласни с нейната номинация, а премиерът Бойко Борисов поел ангажимент (по собствените му думи) да бъде утвърдено предложението на президента Радев за Кръстин.

МВнР внася предложението за посланическата номинация на закрито заседание на Министерския съвет, където тя съответно се одобрява. Иска се агреман, в случая от руската страна, като срокът за произнасянето по искането обикновено трае максимум три месеца. При положителен отговор следва президентски указ за назначаване. Приетата практика е искането за агреман да става най-често чрез предишния посланик (т.е. Коцев) пред външния министър на съответната страна (т.е. Сергей Лавров), но може да стане и с искане на Външно.

"Ако до три месеца няма отговор, на дипломатически език това обикновено означава отказ", посочват дипломати.

Източници на Клуб Z твърдят, че кандидатурата на Атанас Кръстин все още не е минала през решение на Министерския съвет. Решенията за изпращане на посланици обикновено не се публикуват в "общия бюлетин" с решения от заседанията на кабинета, но могат да бъдат открити в системата за правна информация на Министерския съвет (PRIS). Засега няма информация черно на бяло дали правителството е взело формално решението за изпращането на президентския съветник в Москва на мястото на Коцев. В PRIS е публикувана информация само за назначаването на бившия шеф на НСО Ангел Антонов за генерален консул в Санкт Петербург.

"Според дипломатическата практика протоколно Бойко Коцев би трябвало да се върне в Москва и да се сбогува. Едва след това може да отпътува от страната и новият титуляр да встъпи в длъжност", посочват от МВнР.

Засега от Министерския съвет не са отговорили на запитването ни дали формално кабинетът е взел решение за изпращането на Кръстин. По неофициална информация Коцев е привикан за консултации в рамките на един месец.