СИМОНА РУСЕВА

Въвежда се повсеместен военен данък в размер на 1,5 на сто върху облагаемите доходи на всички украинци. Мярката ще продължи до 1 януари 2015 г.

Това реши днес с внушително мнозинство парламентът в Киев.

Въвеждането на нов налог е следствие от тежкото икономическо положение на страната заради военния конфликт в Източна Украйна. Хазната е празна, а войската се нуждае от пари. Те няма откъде да дойдат, освен от населението.

Според плановете на правителството така в хазната ще постъпят 2,9 милиарда гривни (241 милиона долара).

По-рано ЕС и САЩ решиха да отпуснат на Украйна милиардна помощ, но тя не може да се използва за военни цели.
Народните представители гласуваха също и да се допуснат въоръжени военни следователи от Холандия и Австралия до мястото на катастрофата на малайзийския боинг. Машината беше свалена на 17 т. м. в Източна Украйна, загинаха всичките 298 души на борда. Досега са открити 227 трупа, издирват се останките на още 71 жертви.

Преди седмица Холандия и Австралия изпратиха свои военни следователи и патоанатоми, но те не бяха въоръжени и бяха възпрепятствани да стигнат до мястото на трагедията. Холандският премиер Рюте обяви, че ако това положение продължи, той е готов да изпрати в района военни.

При сегашното решение на парламента в Киев Холандия има право да изпрати до 700 души военни и цивилни в района на катастрофата, а Австралия – до 250 души.

Дали решението на народните избраници е повлияло по някъкв начин, не се знае, но днес първите чужди следователи достигнаха до мястото с останките на боинга. Тама обаче попаднаха под обстрел. Няма убити и ранени.

Същевременно украинският парламент отхвърли дадената преди седмица оставка на премиера Арсений Яценюк, изразявайки му доверие. Така бе преодоляна временната политическа криза в страната.

Украинските власти успяха днес да евакуират за час и половина над 150 души от територии, окупирани от сепаратистите в източната част на страната, предаде агенция УНИАН. Това стана по т. нар. зелен коридор, организиран от щаба на Антитерористичната операция. Така се наричат силите, опитващи се да изтласкат сепаратистите от заетите от тях райони.

Бежанците се оплакали, че бойците ги използвали като живи щитове и се опитали да попречат на евакуацията им.

Заради непрекъснатите обстрели от двете страни Луганск остана изцяло без ток. В града вече е спрян вносът на всякакви продукти, а продавачите в магазините ги напускат в търсене на нова работа.