Философът Юлия Кръстева, която живее във Франция от 1966 г., отрече да е била член на българските разузнавателни служби по времето на комунизма. Тя направи това в декларация до френския седмичник "Обс", издание на "Нувел обсерватьор". Медията обаче публикува част от досието й, от което е видно кога е била вербувана, предаде Франс прес.

Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заявява пред седмичника филоложката, психоаналитичка и писателка от български произход, която живее във Франция от половин век. То вреди на репутацията ми и е петно върху работата ми, добавя тя.

"Някой иска да ми навреди", категорична е Кръстева.

"Обс" посочва, че това досие е излязло от архивите, защото Юлия Кръстева искала да работи за българско списание - "Литературен вестник", което я подложило на задължителни проверки за "всеки журналист, роден преди 1976 г.".

Списанието публикува на сайта си решението на Комисията по досиетата, където е уточнено, че тя е била вербувана през юни 1971 г. под псевдонима Сабина.
Юлия Кръстева имигрира във Франция през 1966 г., за да учи.

Решението на Комисията по досиетата, с което Юлия Кръстева бе обявена за агент на ПГУ на ДС.

Документът е получен от Комисията по разсекретяване на досиетата по искане на "Нувел обсерватьор". Материалът е написан от Жан Батист Ноде. Същият автор преди два дни направи разкритията, че в България масово се издават документи за българско гражданство на хора, които нямат никакви български корени. По този начин в Европа могат да проникнат и терористи, написа той.

Френска гражданка след брака си с писателя Филип Солерс, тя става фигура в интелектуалния живот във Франция, създавайки изобилно творчество, което обхваща литературата, психоанализата, лигвистиката и семиотиката, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.