Щабквартира, а не партийна централа. Това ще се помещава в емблематичната за демократичната общност сграда на СДС на столичния адрес "Раковски" 134.

Днес с водосвет и питка с мед и сол вицепремиерът Валери Симеонов и партията му Национален фронт за спасение на България (НФСБ) влязоха във владение на помещенията на втория и третия етаж, където ще съжителстват със СДС.

"Братя и сестри, да ви е честит новият офис, новата щабквартира, ако трябва да говорим с военни понятия, защото сме национален фронт", поздрави гостите, сред които и лидерът на СДС Божидар Лукарски Симеонов.

В тази щабквартира щяла да се извършва "патриотична, богоугодна и отговорна дейност", от хора "верни на заветите на възрожденците и на учителя Николай Хайтов".

"В нашето дело няма корист, няма лични интереси, няма и грам себелюбие и тщестлавие. Благодаря ви! И да живее България!", каза в заключение лидерът Симеонов.

А някой се провикна по адрес на подарената от парламентарната група икона на Св. Георги:

"Да тъпчете враговете на България, както той ги е победил с копието!"

- Костов ще се обърне в гроба - сподели с "колега" гост на водосвета.

- Кой Костов? Иван ли? - полюбопитства стоящият наблизо Лукарски.

- О, не! Един друг Костов - побърза да уточни преждеговорещия.

НФСБ ще се помещава на втория и третия етаж, ремонтирани за целта. По останлите етажи гледката включва струпани по пода транспаранти от свалените надписи СДС, с които доскоро бе брандирана фасадата на сградата. Отскоро надписите са сменени с нови.

В помещенията на НФСБ, около сложения централно телевизор, на който върви партийната телевизия СКАТ с участията на собственика й Симеонов в тв студиа, са поставени бюстове на велики възрожденци, сред които Ботев и Левски, а както приляга на партийна централа на "патриоти" - по стените висят карти от времето на Велика България.

"Приемам обстоятелството, че ни беше дадена тази сграда, като отговорност - да върнем част от надеждата, с която беше натоварена СДС", припомни Симеонов, че през 90-те е бил част от основаването на Съюза в Бургас.

След като почерпи гостите с банички, кафе и сокове, Симеонов влезе в ролята на вицепремиер и реши да свика първия си брифинг в новата "щабквартира", определена още на шега и като "предизборен щаб". Симеонов затвърди позицията на "патриотите", която съвпада с тази и на ГЕРБ - че без доказателства за вината на Русия за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, България не бива да експулсира руски диполомати. Както направиха около 20 държави от ЕС и извън него.

"Преди да има решение на Министерския съвет, трябва да има съгласуване в коалицията", убеден е Симеонов. Той отказа да коментира намеците на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов , че България ще се солидаризира с по-голямата част от страните от ЕС, които изгониха руски дипломати и ще последва приметра им.

"Естествено, че сме солидарни, но позицията трябва да е внимателна. Докато няма доказателства за извършено престъпление, не е редно да взимаме страна. Ако се докаже вина на Русия, естествено че позицията, ще бъде категорична - екс-пул-си-ра-не!", натърти вицепремиерът.