Независимо от изхода на войната - Елена Йончева и Валери Симеонов, т. нар.- "защитно съоръжение" по границата отново изложи вицепремиера и се срина.

Оградата по границата с Турция е пострадала тежко от дъждовете в района на гранично село в община Свиленград. Това съобщава електронното издание на в. "Старият мост", цитирайки читатели, които са изпратили снимки.

Заради проливните валежи нивото на една от рекичките се е повишило и водата е отнесла няколко от металните ограждения, издигнати с цел да се пресече незаконното прехвърляне на мигранти на българска територия.

А какво представлява оградата, струваща стотици милиони, ясно се вижда от тази снимка:

Една от най-интересните (и неизвестни) теми е колко е погълнала оградата от началото на строителството й

Отговор няма, тъй като първо тя се строеше на национално ниво, после бяха раздадени на областите управители участъци, които да договарят "на парче". Те имат безпрецедентното право да не минават по ЗОП, както и да харчат за ремонт на околната инфраструктура - сечища, горски пътища и др.

33-километровото ограждение от Капитан Андреево до Маточина, заедно с обслужващия път, „глътнаха“ 26 млн. лв., пише свиленградският сайт. На територията на региона остават за издигане около 13 км. по поречието на река Тунджа. Това е пресечена местност, по която не вървят хора или поне досега Гранична полиция не е давала сигнали за минаване на мигранти през този терен.

В края на август м. г. държавата отпусна допълнително 1 224 000 лв. за изграждане на удължението на ограда в района на р. Тунджа с обща дължина от 1875 м.

Преди седмица пък, по време на приема на изменение на Закона обществените поръчки, депутатите решиха на второ четене този закон да не се прилага за договори за услуги, доставки или строителство, сключвани от възложител по свързани с изграждане и поддръжка на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница. Подобно изключение вече беше направено при избора на фирмите, които построиха съоръжението.

Оградата бива самоотвержено и храбро бранена от вицепремиера Валери Симеонов, който "я пое" след коалиционните договорки с ГЕРБ. Тя води и до няколко съдебни жалби - на Елена Йончева до прокуратурата поради съмнения за корупционни престъпления (засега - без да е известен изходът, б.р.), и на самия Симеонов - срещу бившата журналистка, а сега депутатка от БСП, защото той смята, че снимайки оградата, тя е извършила "нещо като държавна измяна" (отхвърлено от прокуратурата с отказ за образуване на досъдебно производство, б.р.). 

За да спрат да излизат снимки с пропаднали и изчезнали участъци от многомилионното съоръжение, през октомври м. г. то бе обявено от Правителството за стратегически обект от значение за националната сигурност.