Част от парламентарната група на ГЕРБ не приема решението на премиера Бойко Борисов да не изгони руски дипломати заради случая "Скрипал". Различните мнения в тази партия не се изказват публично, но депутати споделиха неофициално своето критично отношение.

"Сами се слагаме на втора скорост", призна депутат от ГЕРБ, като припомни за идеята "Европа на две скорости", срещу която България е категорично против.

И допълни:

"Само държави със социалистически правителства и офшорни зони не са изгонили руски дипломати. Ние от кои сме"?

Друга част от парламентарната група на ГЕРБ обаче споделят политиката на Борисов. И дори оправдават Русия в случай, че тя наистина е отговорна за нападението над Сергей Скрипал.

"Не казвам, че Русия го е направила. Но ако го е направила, ги разбирам. Предателите никой не ги обича. Скрипал не е бил случаен човек в руските служби", коментира депутат от ГЕРБ.

Все пак допълни, че не е трябвало и дъщеря му да пострада.

Още преди няколко дни шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се обяви за изгонване на руски дипломати.

"Ние сме солидарни към Великобритания и трябва също да имаме политическо решение. Не може да говорим за детайли и факти по случая – това ще се изяснява. Но тук се взима геополитическо решение на високо ниво. България е част от евроатлантическия пакт и изповядваме тези ценност", заяви Цветанов.

Дори след решението на правителството да не гони руски дипломати той загатна, че е възможно да има и действия в точно обратната посока.

"Днес няма действия, обаче остава и възможността да има конкретни такива, при допълнителна информация.  Трябва да бъдем с много ясната позиця - дали искаме да бъдем част от развитите демократични държави, от евроатлантическия пакт или искаме да толерираме това, което се случи в Крим и нарушаването на международното право. България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави".

Това каза Цветанов вчера веднага, след като Борисов обяви, че няма да експулсира руски дипломати.