В момента се чертае нов световен ред – наблюдението е на вицепремиера Томислав Дончев. Пред Нова телевизия той коментира, че България е изразила категорично солидарността си към Великобритания по случая „Скрипал“ - и публично, и в частни разговори.

Вчера правителството реши да не експулсира руски дипломат, както направиха повечето страни в Европейския съюз.

"България няма как да е между ЕС и Русия. България е в ЕС и по отношение на това спор няма", каза той.

Томислав Дончев остави отворена възможността България да вземе и друго решение.

"От развоя на събитията зависи дали в бъдеще време ще бъде предприета друга мярка".

Вицепремиерът отрече върху България да е имало натиск по отношение на реакцията й по случая.

"Имало е разговори. Не опити за натиск. Българското правителство не работи под натиск".

Дончев коментира още, че ситуацията около конфликта между Москва и Лондон е по-лоша дори от тази по време на Студената война.

"Напрежението ескалира много, много бързо. Това е до голяма степен непозната ситуация и обичайните матрици не ни вършат никаква работа".

След това Томислав Дончев стигна до извода, че се чертае нов световен ред.

"Много ми се иска това, което започва, по никакъв начин да не може да бъде определяно с термина "война". Противопоставянето ескалира. Има разлики, което чертае нов световен ред. Не смея да гадая как ще приключи това".

"Това е използване на бойно отровно вещество, което е абсолютно недопустимо. Става въпрос за бивш полковник от руските служби. Нека не се правим на деца. Колко е трудно да се докаже кой по какъв начин е направил това нещо. Има различни теории кой има интерес", каза още Томислав Дончев.