Папа Франциск обяви десет съвета за щастлив живот. 

Светият отец зове хората да изключват телевизора си, за да общуват повече, да не завиждат, злословят и да уважават религията на другия, както и да прекарват неделите със семейството си.

Десетте "заповеди" на главата на Римокатолическата църква се съдържат в интервю в аржентинския седмичник „Вива” по случай 500 дни от възкачването на Франциск на престола на Ватикана. 

„Въпреки че много родители работят неуморно дълги часове, за да издържат фамилията си, те трябва да отделят време да играят с децата си, работното време усложнява това, но трябва да го правят”, съветва папата. 

„Нуждата да злословите по адрес на другите показва ниско самочувствие”, подчертава той и предупреждава, че ако младите хора „нямат никакви добри възможности, те ще попаднат в плен на наркотиците”. Освен че призовава хората да бъдат щедри, той ги приканва да се борят за мира.  

Ето и десетте папски заповеди за щастие:

1. Живей и остави другите да живеят. Всеки трябва да се ръководи от този принцип, който е парафраза на Римската сентенция: "Върви напред и остави другите да правят същото." 

2. Бъди щедър. Давай от себе си на другите. Ако се затвориш в себе си, рискуваш да станеш егоцентрик. И застоялата вода става мътна и гнила. 

3. Живей спокойно. Тук папата напомня и дава за пример главният герой - Гаучо Дон Секунда Сомбра, от роман на Рикардо Гиралдес. В края на живота си той прави своята равносметка и казва, че като младеж бил поток, пълен с камъни, които носел със себе си; в зряла възраст - бързей; а на старини - все още се движи, но бавно като езеро. Папата акцентира върху последното сравнение с гладкото езеро. "Способността да се движиш с доброта и смирение е спокойствието в живота", коментира той. 

4. Отделяй свободно време. "Удоволствията от изкуството, литературата и играта с децата са загубени", констатира светият отец. И призовава семействата да изключват телевизора, когато седнат заедно на масата за ядете. Това ще им позволи да общуват повече помежду си, смята Франциск. 

5. Направи неделята празник. Работещите трябва да правят всичко възможно да са свободни в неделя, защото този ден е време за семейството, обяснява папата. 

6. Бъди креативен с младите хора. Търсете начини за създаване на достойни работни места за младежите. Ако те нямат възможности, ще се отдадат на наркотиците и ще бъдат по-уязвими към самоубийство. Не е достатъчно, да им се дава храна. Човек се чувства достоен, когато може да донесе храна у дома от собствената си работна ръка, убеждава пастирът на католиците. 

7. Уважавай природата. Разрухата на околната среда е едно от най-големите предизвикателства, с които се сблъскваме. "Човечеството не извършва ли самоубийство с безразборното и тиранично използване на природата?''. На този основен въпрос трябва да намерим отговор и разрешение. 

8. Бъди позитивен. Да говориш лошо за другите показва ниско самочувствие. Това означава: "Аз се чувствам толкова ниско, че вместо да се издигна, свалям другите надолу''. Трябва бързо да се отърстваме от негативните неща, защото е здравословно, съветва наместникът на Господ.

9. Уважавай вярата на другите. Можем да се стараем да вдъхновим други хора, за да общуваме заедно във вярата. Но най-лошото от всичко е религиозната омраза, която парализира. 

10. Търси мира. Живеем във време на много войни. Зовът за мир трябва високо да се извика. Понякога се създава впечатлението, че мирът е тих, но той никога не е - мирът е винаги активен и динамичен, обяснява папа Франциск.