България е взела решението да не гони руски дипломати, както направиха по-голяма част от държавите в ЕС, самостоятелно, като суверенна държава. Нямало кой да ни притиска - нито от Изток, нито от Запад.

Това се разбра от думите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, който бе гост в студиото на Нова тв. Каракачанов бе подложен на серия от въпроси защо България не се солидаризира напълно с Великобритания, а зае неутрална позиция и какъв отзвук ще има това сред западните ни партньори.

"Не виждам в чужбина да е предизвикало някакви дебати или спорове. Това е решение на суверенна държава. Слушам тези дни анализатори - това щяло да предизвика влошаване на отношенията и др. Няма нищо такова. Към настоящия момент аз мисля, че решението на правителството е правилно. България е председател на Съвета на ЕС и трябва да има балансирана позиция. Както каза премиерът - не трябва да се прекъсват каналите за комуникация", посочи Каракачанов.

И повтори българската теза: "ролята на Русия не е доказана, така че всяка страна взима решения на базата на своя преценка и на базата на политиката, която води". Но ако има безспорни доказателства за вината на Москва за отравянето на шпионина Сергей Склрипал и дъщеря му Юлия, било "напълно ясно", че България ще вземе решение за по-строги дипломатически мерки.

Каракачанов коментира и дали решението ни ще доведе до влошаване на отношенията със западните партньори и може да ни се "разсърдят".

"Трябва да излезем от този начин на мислене, насаден още от времето на комунизма - отдаваме чест, бием токовете и викаме тъй вярно. Никой не може да ни се сърди", посочи.

И допълни:

"Така разсъждават много хора, защото поведението на много български политици през последните 50-60 години, е било такова. Натискат ни - клякаме. В съзнанието на хората се е насадил стереотип, че българските политици са под натиск и клякат. За мен е категорично ясно, че няма кой да ни притиска, нито от Изток, нито от Запад. Решението беше взето на базата на докладите на службите."

Вицепремиерът, който е и председател на ВМРО, чеаст от Обединени патриоти, заяви още, че вътре в малката управляваща коалиция не е имало съвет, който да реши каква позиция трябва да заеме ОП. Такъв не е имало и във формат управляваща коалиция ГЕРБ-ОП. Този коментар Каракачанов направи след като беше попитан гледат ли някои от партньорите на Изток и не прокарват ли руски интереси у нас. Въпросът бе отправен най-вече заради "Атака", която от години защитава проруски тези.

"Всичко е било един баланс. В подобни решения няма място за "фиби" и "фоби", посочи лидерът на "воеводите".

Фактът че председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник на Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ - Цветан Цветанов остана изненадан от решението на правителството (Цветанов призоваваше за по-сериознен ангажимент на България), Каракачанов коментира така:

"България се е присъединила към Запада още през Средновековието. После като член на ЕС. Няма нужда да живеем с мисълта постоянно, че трябва да се доказваме. Ние сме равноправен член на ЕС, хайде стига с този комплекс за малоценност, че някой друг вместо нас трябва да решава. Всеки защитава собствения си интерес. ЕС не е структура, в която сутрин, обед и вечер мислят само за България. Решенията ги взима Съветът по сигурността, в който г-н Цветанов не участва. Оттук идва разминаването - някой има едно мнение и си го изказва. Съветът решава."

Военният министър коментира и появилата се в белградското електронно издание Srbija Danas информация за проведен разговор между руския президент Владимир Путин и сръбския му колега Александър Вучич, при който Путин е дал заявка, че Руската федерация ще изпрати своевременно значителна военна помощ на Сърбия при конфликта в Косово, която военна помощ може да включи и самолети. Те обаче трябва да прелетят през българското въздушно пространство.

"Тази публикация излезе в една сръбска медия, няма потвърждение от сръбската или от руската страна. Не съветвам никой по какъвто и да е било повод да нарушава въздушното ни пространство и суверенитет. Това че имаме балансирана позиция и сме посредник, не означава, че няма да реагираме при нарушаване на нашия суверенитет. Аз трябва да дам заповед за действие при предложение на началника на отбраната. Дано трази публикация е фалшива новина", изрази готовност да сваля руски самолети Каракачанов.