САЩ отново заявиха, че ще обмислят дали да екстрадират ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен по искане на Турция. Този път Анкара настоява Гюлен да й бъде предаден заради обвинения в убийството на руския посланик Андрей Карлов.

Преди това обаче американските власти ще се запознаят с доказателствата, които Анкара им предостави, съобщи онлайн изданието на турския вестник "Хюриет". Духовникът живее в изгнание в САЩ от 1999 г. насам.

"Ще се запознаем с всички материали, които турските власти могат да предоставят, и ще вземем решение за екстрадиране на базата на фактите и съответните американски закони", каза говорителката на правосъдното министерство на САЩ Никол Навас.

Ден преди визитата на руския президент Владимир Путин в Турция турски съд издаде вчера заповед за ареста на Гюлен и седем други заподозряни за убийството на Карлов на 19 декември 2016 г. Дипломатът беше убит по време на изложба в Анкара, където изнасяше реч. Застреля го бившият полицай Мевлют Алтънташ, викайки: "Не забравяйте за Алепо, не забравяйте за Сирия!" и "Аллах е велик!" Разследващите смятат, че неговите думи са били насочени срещу руската намеса в гражданската война в Сирия.

Ердоган твърди, че убиецът на Карлов е имал връзки с движението на Фетхуллах Гюлен, което лидерът на религиозната организация отрича. Несъгласните с решението на Ердоган изтъкват, че мрежата на Гюлен се противопоставя на радикалната ислямска идеология, тъй като изповядва принципите на диалог между различните религии.

Турските власти посочиха Гюлен като организатора на неуспешния опит за преврат в Турция през юли 2016 г., при който имаше 250 жертви и 2200 ранени. След него вече трета година в Турция продължават арестите на заподозрени за връзки с Гюлен, както и извънредното положение, наложено оттогава. Въпреки исканията към САЩ да бъде експулсиран заради опита за преврат Вашингтон така и не го е направил.