Предложеният от вицепремиера Валери Симеонов закон за защита от шума, който все още е на етап обществено обсъждане, вече получи първи негативни реакции. И без изненада те дойдоха от Слънчев бряг. Миналото лято курортът бе под прицела на Симеонов именно заради "високите децибели" и той лично "конфискуваше" по малките часове музикална техника. Днес от "Бизнес асоциация "Слънчев бряг" излязоха с безпрецедентно остра декларация срещу законодателната инициатива на ресорния за туризма вицепремиер.

"Предложенията му са облечени в едни красиви думи, които още малко и ще предизвикат умиление, но са лишени от всякаква логика и резон. Видите ли, те били предизвикани от грижата за здравето на човека. Но всъщност зад тях се крият реваншизъм, предизвикан от провала на пиар акциите му през лято 2017 и най-вероятно поети ангажименти към група хотелиери", пишат от Бизнес асоциация "Слънчев бряг" с намек за лобизъм от страна на Симеонов.

Според асоциацията предложенията са "необмислени" и ще доведат до тежки последици за малкия и среден бизнес. 

Законът предвижда нови часове, в които не се допуска шум, в това число и за зареждане на търговски обекти, замерване на допустими нива на шум не само "в околната среда" но и вътре в жилищни или обществени сгради, задължение озвучителната техника да е с монтиран коректор, който да не допуска възпроизводство на шум над определени с наредба на Министерския съвет нива, конфискация на имущество в полза на държавата при нарушения на разпоредбите за шум, по-високи глоби не само за юридически, но и за физически лица и др. 

"Тихите" часове в денонощието се увеличават по закон - досега не бе допустимо създаване на шум в околната среда от 22 ч до 6 ч. Сега това време ще е от 23 ч до 8 ч - тоест един "тих" час повече нощем. "Обедната" двучасова почивка ще е от 14 ч до 16 ч и важи за всички дни от седмицата. 

По този повод от асоциацията с ирония посочват:

"Както виждате, в предложенията не се прави разлика между нормална градска среда и среда в курорти с национално значение, норми за дневен шум и норми за нощен шум. Предложенията са построени и обосновани на принципа: "няма шум – няма проблем". За този строг господин почивката е само здрав сън, тишина и отново тишина… Явно не може да допусне, че хората искат и да се забавляват по време на почивката си, искат да слушат музика и да се наслaждават на шоу програми!".

Оттам заявяват, че в действителност трябва да създаде механизъм за контрол, но той трябва да бъде "логичен и работещ, така че да не се отрази на приходите от туризъм, и въобще от леката индустрия в страната, и в същото време да се постигне желания покой за почиващите, било то в хотелите или домовете си".

И поставят няколко искания: 

- да се разграничат селищата от курортите с национално значение;

- да се променят часовете, в които е налице тотална забрана за шум, за да може безпроблемно да се заредят обектите и да са готови за посрещането на клиенти;

- да се премахне изискването за поставяне на уреди за контрол на допустимите стойности с мотива, че в много от случаите шумовият фон надвишава определените децибели дори по действащия закон и наредби към него. 

"А какво се случва с нощните трансфери на туристи? Автобусите, самите туристи, влачещи куфарите си, те всички вдигат шум. Ще бъдат забранени ли? Е, тогава г-н Симеонов доста работа ще има по определяне на летателните графици на самолетите, кацащи по летищата ни", питат пак от БАСБ.

Оттам критикуват и намерението на Симеонов да вмени контрола на МВР, както и затварянето на заведения-нарушители за определен период от време, което би лишило държавната хазна от приходи от данъци, от осигуровки, както и служителите - от работни заплати, тъй като няма да работят през този период.

Ето и цялата декларация на Бизнес асоциация "Слънчев бряг":

Г-н вицепремиерът Валери Симеонов тихомълком се опитва да пробута за гласуване в пленарна зала промени в закона за шума. В момента би трябвало да тече обсъждане, в което да вземат участие “уж” всички заинтересовани страни.

Предложенията му са облечени в едни красиви думи, които още малко и ще предизвикат умиление, но са лишени от всякаква логика и резон . Видите ли, те били предизвикани от грижата за здравето на човека. Но всъщност зад тях се крият реваншизъм, предизвикан от провала на пиар акциите му през лято 2017 и най-вероятно поети ангажименти към група хотелиери.

Промените, които готви, са необмислени, но за сметка на това със сигурност ще доведат до тежки последици за малкия и средния бизнес. За пореден път стопаните на заведения за хранене и развлечние са поставени от него пред тежко изпитание и сериозно предизвикателство.