Двама опасни убийци са нападнали служители на Софийския затвор и са избягали днес през централния вход. Сигналът за бягството е подаден около 15.45 часа днес, когато двама лишени от свобода са извършили въоръжено нападение над служители от Софийския затвор и са осъществили бягство, съобщи Министерството на правосъдието.

От обясненията на зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов се разбра, че единствено чистачка ги е гонила, докато се качат в колата, която ги чакала. Назначени са проверки, които да установят как двамата са се сдобили с оръжието.

Избягалите са двама опасни рецидивисти - Владимир Пелов Стефанов и Радослав Колев, които нападнали надзирателите и избягали  със сиво рено, което ги чакало в близка улица. Пелов е осъден на 32 години за грабеж на златарско ателие, опит за убийство на полицаи, както и отвличане на майка с дете. Малко преди да бъде окончателно осъден през 2016 г., бе задържан и обвинен за убийството на двама братя в Ботевград, застреляни пред местно казино. Колев има присъда от 26 години за убийство.

В ефира на Канал 3 зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов отправи призив към гражданите "от една страна да бъдат внимателни, защото се касае за затворници с присъди лишаване от свобода за дълъг срок, от друга страна да подадат веднага информация в най-близкото районно управление на МВР или тел. 112, ако бъдат забелязани лицата".

"Има данни, че са ги чакали лица, които са били маскирани. Всичко е въпрос на доказване и установяване на тези факти и обстоятелства", поясни Ципов.

Владимир Пелов Стефанов
Радослав Колев
 

Образувано е досъдебно производство по чл. 297 НК (бягство на затворници), като предмет на проверка са и действията на охраната в затвора.  По първоначални данни, бягството е извършено чрез заплаха на дежурни надзиратели с огнестрелно оръжие, с което затворниците разполагали, като по този начин преодолели няколко поста в корпуса на затвора.

На въпрос защо служителите на ГД "Изпълнение на наказанията" не са употребили оръжие, Красимир Ципов отговори:

"Може би тогава преценка е била такава, че застрашават живота и здравето на техни колеги, както и че използването на оръжие би увредило тези колеги. Има и информация, че тези техни колеги са били използвани за жив щит“. 

На място са били изпратени двама прокурори от СГП, като действията по разследването се извършват от СДВР. 

През 2014 г., на 30 април, други двама затворници избягаха от Централния софийски затвор през предварително прокопан тунел. Единият беше Николай Николов-Шатката с 20-годишна присъда за убийство, а другият - гватемалецът Хосе Луис Гевара Мартинез, съден за грабеж, отнемане на превозно средство и притежание на оръжие. 

През 2013 година, пак от Софийския затвор, избяга 30-годишният македонец Никола Ристевски, който прескочил оградата. Той излежавал присъда за източване на кредитни карти.