Нападателката, която простреля трима души в централата на YouTube в Сан Бруно снощи, е била ядосана, защото платформата ограничавала достъпа до видеоклиповете й.

Полицията в Калифорния я идентифицира като 39-годишната Насим Агдам. Тя рани мъж и две жени, след което се самоуби. Разследването продължава и все още не са потвърдени мотивите за атаката.

Пострадалите са 36-годишен мъж, който е в критично състояние, и две жени - на 32 и 27 години, които са стабилизирани, заяви говорител на болницата в Сан Франциско.

Агдам многократно се е оплаквала на сайта си, че YouTube ограничава достъпа на потребители до каналите й и така намалява печалбите й.

Бащата на Агдам Исмаил разказва пред Си Ен Би Си, че тя е изчезнала през уикенда и е обявена за издирване в понеделник. Полицията я открила същия ден заспала в колата й близо до централата на YouTube.

Какво знаем за заподозряната?

Насим Агдам е от персийски произход и е живеела в Сан Диего, Калифорния. Полицията разкрива малко детайли за нея, но според американски медии тя е имала канал в YouTube, който е изтрит от компанията след нападението. Агдам е качвала клипове, които "се противопоставят на насилието над животните", както ги описва самата тя.

През последните месеци тя е била обсебена от факта, че броят на зрителите на клиповете й е намалявал, разказват нейни близки пред американски медии. Агдам е обвинявала за това политиката на онлайн платформата.

"Няма свобода на словото в реалността и ще бъдете подлагани на натиск, ако казвате истината, която не се вписва в системата", пише тя на сайта си. "Видеата на определени потребители са филтрирани така, че много малко хора могат да ги виждат. YouTube не предлага еднакви възможности за развитие, както и всички други сайтове за видеосподеляне. Каналът ви ще се развива, но само ако те решат."

Агдам публикува клипове на английски и на фарси и твърди, че последните й публикации са цензурирани от "тесногръдите служители на YouTube".