Български вегански съюз готви извънредна и дръзка акция пред Светия синод днес от 18 часа, стана ясно от страницата им. Относно събитието във фейсбук се казва "Искаме църквата да се обяви против жертвоприношенията на животни."

"Протестираме срещу църквата като институция заради мълчаливото й безразличие към всички жертвоприношения на животни за Гергьовден, Великден, Никулден и ред други нейни празници.

Протестираме срещу безразличието и апатията й. Протестираме срещу провеждането на курбани от нейни вярващи. Протестираме срещу масовото избиване на бебета агънца, тонове риба, предколедните прасета и ред други животни! Църквата не само не заклеймява тези зверства, а кротко си мълчи, но и на всичкото отгоре се привикват нейни служители да участват в тези церемонии. Това е недопустимо и възмутително", заявяват от съюза, цитирани от dnes.bg.

Сред исканията на веганите са църквата незабавно да се обяви против курбаните, включващи жертвоприношения на животни, и да заклейми извършителите им. Това трябвало да стане, преди да свършат великденските пости (т.е. преди събота вечер). Те настояват и за анатемосване на всички убийци на животни.

"Не, не се бъзикаме, сериозни сме. Живеем в XXI век и е крайно време църквата да заклейми убийствата на животни официално", настояват от веганската организация.

Лидерът и президент на БВС Никола Донев написа:

ВАЖНО!!: Събитието ще се проведе утре (четвъртък). Столична община не разрешава на датите 6, 7, 8 и 9, защото било официален празник. Моля информирайте всички - събитието ще се проведе в Четвъртък, 05.04.2018 от 16:00, на същото място пред светият синод, ул.Оборище 4. Очакваме Ви! Споделяйте!!!

Участинците ще са с агнешки - и не само - маски, става ясно още:

Символично, много от нас утре ще бъдем с агнешки маски, имаме маски на всички животни, които православните християни използват за жертвоприношения и ще ги използваме!! Елате нека заедно кажем НЕ на убийствата на животни!!! (Правописът е на авторите, б.р.)