Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан печели убедително парламентарните избори в Унгария и трети поред мандат начело на властта от общо четири. Според официални прогнозни резултати, базирани на преброени 93 на сто от подадените гласове, ФИДЕС и нейният младши коалиционен партньор - Християндемократическата народна партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това им гарантира мнозинство от две трети, необходимо за извършване на промени в конституцията. 

"Ние спечелихме, Унгария спечели голяма победа", каза 54-годишният Орбан пред ликуващи свои поддръжници в Будапеща. "Високата избирателна активност премахва всички съмнения" за нашата победа, добави премиерът.

Още няма окончателни данни за броя на гласувалите, но се очаква той да бъде около 70 процента - повече, отколкото на трите предишни парламентарни избори.

 
Дясната националистическата партия "Йоббик" ("Движение за по-добра Унгария") е на второ място с 20 процента и 26 депутати. Недоволният от този резултат неин лидер Габор Вона побърза да обяви оставката си. Той си бе поставил като предварителна цел победа в изборите, за да има промяна в политиката, но бе принуден да признае , че "ФИДЕС отново победи". ТАСС отбелязва, че Вона дълги години бе смятан за главен опонент на премиера Виктор Орбан. 

Оставка обяви и цялото ръководство на Социалистическата партия, която заедно с коалиционния си партньор - "Диалог в името на Унгария", остава на трето място с 11,85 на сто и 20 депутати .

"Ние смятаме себе си за виновни за това, което се случи, и признаваме решението на избирателите", заяви председателят на партията Дюла Молнар. 

Две други малки леви партии - "Демократическа коалиция" на Ференц Дюрчани и "Политиката може да бъде друга", ще имат съответно 9 и 8 депутати. Съпредседателката на последната - Бернадет Сел, подаде оставка.

По един мандат получават социаллибералната партия "Заедно" (нейният лидер също обяви оставка), независим кандидат и представител на немското етническо малцинство. 

ФИДЕС подобри резултата си по пропорционалните партийни листи, като спечели 49,1 на сто от подадените гласове срещу 44,9 на сто в изборите преди 4 г. Критиците на премиера Орбан твърдят, че той е тласнал страната по авторитарен път и че разпалва ксенофобия с антиимигрантската си политика и с острите си думи спрямо мигрантите. 


След като гласува в една от избирателните секции в Будапеща журналисти го запитаха дали той се бори срещу Европейския съюз.

"ЕС не е Брюксел. ЕС е в Берлин, в Будапеща, в Прага и в Букурещ", отвърна Орбан, подсказвайки, че не одобрява политиката на брюкселската върхушка. 

Според Ройтерс тази голяма негова победа може да даде нов импулс на други деснонационалистически партии в Централна Европа, в Полша и в съседна Австрия, и да открие нови пукнатини в 28-членния Евросъюз, пише БТА.