Часове преди обявения за 11 ч. утре национален протест на хората с увреждания "по личното разпореждане" на премиера Бойко Борисов здравното министерство оттегля предложените промени в начина, по който ще се издават удостоверения за ТЕЛК. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща в Министерския съвет, цитиран от "Фокус".

Над 800 000 души в България получават инвалидни пенсии и добавки, половината от тях са по решение на ТЕЛК.

Решението е взето след среща при Борисов, на която са присъствали вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на социалната политика Бисер Петков.

Така реформата в медицинската експертиза на трудоспособността и инвалидните пенсии, подготвяна още от предишния кабинет, когато социален министър беше Ивайло Калфин, замръзна. Още оттогава датира предложението експертизата на трудоспособността да се прави от две комисии, а не както е сега - от една. Целта е медицинската експертиза, която се изготвя от трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК), да не води автоматично до отпускане на пенсии. Такива ще бъдат отпускани, ако втора комисия прецени дали човекът може да работи.

„Промените бяха предложени от медицинската гилдия и националните консултанти“, посочи министър Ананиев. - „Целта на Министерството на здравеопазването не е да ощетява правата на инвалидите, а точно обратното - да въведем справедливост, да завишим контрола и да създадем условия за по-добър и бърз достъп на пациентите в процеса.“

Очакваше се на протеста пред Министерския съвет утре да се съберат над 6000 души с увреждания. Демонстрацията е организирана от 20 национално представителни организации, а подкрепа има и от КНСБ. Протестната нота на организациите бе връчена на социалния министър Бисер Петков още на 1 март тази година на заседание на Националния съвет по интеграция на хората с увреждания.

Самият Петков намери за нужно чак днес да отговори с "отворено писмо", в което нарича "внушение" твърденията на засегнатите, че готвените промени в правилника и наредбата за медицинската експертиза ще доведат до това между 100 000 и 150 000 души с увреждания да спрат да получават обезщетения. 

 
И Бисер Петков, и Кирил Ананиев анонсираха, че на 12-13 април ще проведат срещи с организациите на хората с увреждания, за да чуят проблемите им и предложенията им за реформи. Социалният министър добави след сбирката при Борисов, че не се предвижда преосвидетелстване на хората с решения от ТЕЛК. Целта на предложените - и вече изтеглени, промени беше да се прецени каква част от хората с ТЕЛК-ови решения могат да работят и съответно да не получават инвалидни пенсии.
„Социалната инвалидна пенсия е в размер на 140 лева с добавка на чужда помощ, която е малко над 90 леваОбщо от бюджета на Министерството на труда и социалната политика за интеграционни добавки се плащат над 150 млн. лева годишно“, посочи Петков. 

Според организациите уж с мотива да се намалят случаите на злоупотреби с издаване на удостоверения за ТЕЛК предлаганите, а сега оттеглени промени щяха да доведат до това много хора да загубят обезщетенията си.

Въпреки изтеглянето на промените протест ще има. По БНР заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова заяви:

"Наредбата за медицинската експертиза се сваля от обсъждане. Да, подава се ръка за обсъждане на текстовете, но не знаем какъв ще е изходът. Концепцията за експертиза на работоспособността обаче остава. Нас това също силно ни притеснява. Там също има изключително дискриминиращи текстове. Такива, които будят съмнение за реформа, която всъщност отнема права. Хората утре излизат на протест."