22 държави от ЕС подписаха декларация, че ще развиват заедно блокчейн технологиите, съобщи Еврокомисията. Сред тях е и България.

Целта е да се обменя експертен опит в новата технология, да се поставят основите на единен цифров пазар за частния и публичния сектор. Крайната цел е Европа да е начело в разработването и внедряването на този тип технологии.

Блокчейн е метод за съхраняване на информация в компютърна мрежа, който представлява непрекъснато растящ списък от компютърни записи, наречени „блокове“, свързани помежду си и кодирани криптографски. Чрез нея съществуват криптовалути като биткойн, но технологията може да се ползва за всякакъв тип обмен - на пари или информация, и сключване на всякакъв тип сделки, като се прескача посредникът, при това по надежден начин.

Технологията вече се ползва в световен мащаб, но държавите от ЕС са сред първите, които инвестират сериозно в създаване на партньорски блокчейн инфраструктури. Технологията ще улесни изключително много и поддържането на различни съвместни регистри в Съюза.

Австрия, Белгия, България, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания ще работят заедно по разработване на приложения за регистрите. За целта ще бъдат инвестирани 300 милиона евро до 2020 г., а първите трансгранични операции започват от догодина. В следващия програмен период вероятно инвестицията в новата технология ще продължи.