Правителството няма да отстъпи от намеренията си за реформа при издаването на медицински експертизи и решения на ТЕЛК. Само замразява въпроса до постигане на споразумение със заинтересованите организации на хора в неравностойно положение. Това стана ясно по време на заседанието на Министерския съвет, което се проведе на фона на протест под прозорците. Хиляди инвалиди излязоха на демонстрация срещу намеренията на кабинета за промени при издаването на медицинска експертиза, въпреки че те бяха на етап обществено обсъждане. И на същия този етап бяха оттеглени ден преди насрочения протест в опит да го спрат.

Днес правителството не веднъж, а на два пъти влезе в обяснителен режим като се наложи лично премиерът Бойко Борисов за пореден път да тушира недоволството. Борисов обаче не можа по познатия си маниер просто да приключи с темата, предизвикваща толкова голямо обществено недоволство, като обяви, че тя излиза от дневния ред. Той даде заявка, че тя само се замразява. Причината е в коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти". Те още в предизборната си програма обещаваха реформа в решенията за ТЕЛК като стигнаха толкова далеч, че това им обещание влезе в управленската програма - със спестените пари от издаването на фалшиви инвалидни пенсии да се вдигнат пенсиите на всички възрастни хора. 

За да заяви, че диалогът продължава, но реформата не се отменя, пред журналисти първо слезе социалният министър Бисер Петков. Половин час по-късно, за да не е останал Петков неразбран, "трибунка" пред медиите слязоха да дадат Бойко Борисов, вицепремиерът (ОП) Валери Симеонов, вицепремиерът Томислав Дончев, Бисер Петков и здравният министър Кирил Ананиев. 

Основното послание бе, че само с реформа в ТЕЛК ще се спре изтичането на средства и корупция в системата. Тези 1,7 милиарда лева, които сега отиват при инвалидите, няма да бъдат намалявани, а само по-справедливо разпределяни, дадоха заявка премиер и министри. 

Стотици хиляди

Ден преди планирания за пред Министерския съвет национален протест на хората с увреждания социалният министър Бисер Петков отговори с официално писмо на протестната им нота. Тя му беше връчена от 20 национално представителни организации, в които членуват над 200 000 хора с увреждания.

Хората протестират срещу подготвените промени в медицинската експертиза. Те предвиждат част от хората с увреждания, които понастоящем получават инвалидна пенсия, да спрат да я получават, ако бъде преценено, че имат физическата възможност да работят. 

Наредбата за медицинската експертиза на трудоспособността и инвалидните пенсии, подготвяна още от предишния кабинет, когато социален министър беше Ивайло Калфин, бе замразена. Още оттогава датира предложението експертизата на трудоспособността да се прави от две комисии, а не както е сега - от една. Целта е медицинската експертиза, която се изготвя от трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК), да не води автоматично до отпускане на пенсии. Такива ще бъдат отпускани, ако втора комисия прецени дали човекът може да работи.

Нотата бе представена на министъра още на 1 март на заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Организациите са недоволни от промените в начина на предоставяне на медицинска експертиза, както и в оценката на работоспособността на хората с увреждания. Сега в решенията на ТЕЛК-овите комисии подобно разделение не съществува.

Според организациите всеки четвърти човек с увреждане у нас живее с доходи до 250 лева и под линията на бедност. Предложенията на властта за реформи щели да доведат единствено до отнемане на инвалидни пенсии на 100 000-150 000 души. Инвалидни пенсии в България получават над 800 000 души, като половината от тях са с решения на ТЕЛК.

"Замразена" - образно казано

Още във вторник, малко след като Бисер Петков реши с голямо закъснение да отговори на изпратеното му над месец по-рано протестно писмо от организациите на хората с увреждания като ги упрекна индиректно за липса на конструктивен диалог, здравният министър Ананиев (вносител на измененията в наредбата за медицинската експертиза на трудоспособността и инвалидните пенсии) свика извънреден брифинг, на който обяви, че "по личното разпореждане" на премиера Бойко Борисов здравното министерство оттегля предложените промени в начина, по който ще се издават удостоверения за ТЕЛК.

"Замразена е образно казано, защото е само на етап обществено обсъждане. Но се изтегли по нареждане на премиера, повече обяснения не мога да ви дам", посочи днес Бисер Петков при първата си поява пред медиите и обяви, че още утре в 15 ч започват разговори с организациите на хората с увреждания.

На въпрос за това, че от БСП "яхнаха" протеста на инвалидите, изпращайки декларация, с която се солидаризират с исканията им и критикуват намеренията на управляващите, социалният министър вметна, че не е видял протест от страна на левицата при първоначалните обсъждания на реформата:

"Не останах с впечатление, че БСП не подкрепя предложените промени. Потвърдиха, че има рационалност в тази концепция". 

Валери Симеонов 5 месеца работи

Половин час по-късно лично Борисов оглави брифинга. Той посочи, че правителството "Ни най-малко не е мислило да навреди" и благодари на хората, които протестират в този момент, защото така диалогът щял да започне и точка по точка въпросите да бъдат изчистени. По думите му Валери Симеонов от пет месеца работел по тази реформа.

"Това, върху което колегата Симеонов със своите експерти работи от пет месеца, е да не бъдат ощететени дадени хора, а да се направи така, че средствата от тези фалшиви ТЕЛК-ове и източването на ресурс да останат за хората, които наистина имат нужда от това. Най-малко сме мислили на някого да навредим - точно обратното", посочи Борисов.

По думите му ТЕЛК решенията са първоизточникът на проблема с корупцията в системата.

"Корупционните схеми в ТЕЛК не може да продължат. Един подобрен контрол ще е от полза за всички", допълни той и с това сложи край на темата. За днес.