Говорителят на руския президент Дмитрий Песков се надява, че няма да бъдат предприети допълнителни действия, които биха влошили ситуацията около Сирия, предаде Риа Новости.

"Не искам да засягам въпроса дали ще има нанесен удар. Както преди, надявам се, че страните ще избягат действия, които могат да дестабилизират и без това крехката ситуация в региона." 

Песков допълни, че Русия настоява за "безпристрастно и обективно разследване на ситуацията в Сирия, преди да се стигне до прибързани решения",  тъй като Москва все още е на мнение, че твърденията за химическата атака не са основани на факти. САЩ и Русия блокираха взаимно опитите си за международно разследване на нападенията с химическо оръжие в Сирия по време на вчерашното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Заявлението на Песков бе направено след вчерашния коментар на руския посланик в Ливан Александър Засипкин пред  местната телевизия на "Хизбула", "Ал-Манар". Той предупреди, че всички американски ракети, насочени към Дамаск, ще бъдат свалени, а базите, от които те бъдат изстреляни, ще станат мишени - действия, които биха ускорили конфликта в страната. 

"Ако има удар в Сирия от страна на САЩ, в съответствие със заповедите на Путин и тези на руския началник на генералния щаб на въоръжените сили, ние ще свалим американските ракети... Но такъв сблъсък би трябвало да бъде избегнат и затова сме готови да водим преговори", коментира Засипкин в интервю за ливанската телевизия. 

Той по-късно разясни, че изявлението му е било направено във връзка с предишен коментар на руския генрал Валери Герсимов, който предупреди на 13 март, че Москва би свалила всяка балистична ракета, насочена към Сирия, ако атаките от страна на САЩ застрашат живота на руските войнници там. 

Въпреки това отговорът на западните сили не закъсня. В интервю с "Би Би Си радио 4" британският генерал Ричард Барънс отговори на Заспикин, че се надява посланикът "внимателно да си е подбрал думите", тъй като неговото изявление е било на практика заплаха срещу западните страни, че Русия ще потопи техните кораби и подводници, съобщава британското издание "Индепендънт". 

Междувременно повишената вероятност за военни действия от страна на Запада предизвика Евроконтрол да предупреди всички авиокомпании да бъдат предпазливи в Източното Средиземноморие, а американският пезидент Доналд Тръмп отмени своето посещение в Южна Америка тази седмица, за да се концентрира върху кризата в Сирия, съобщи Белият дом. Сирийските власти и Русия все още отричат да са използвали химическо оръжие в атаката над град Дума, която взе десетки жертви.