Руски съд постанови днес достъпът до чат приложението Telegram да бъде блокиран на територията на страната, предаде Ройтерс.

Това стана по искане на държавния телекомуникационен регулатор Роскомнадзор. Миналата седмица от него обявиха, че са завели дело за ограничаване на достъпа до Telegram, след като компанията отказа да даде на руските служби за сигурност ключа за декриптиране на тайната кореспонденция на клиентите. 

След първия отказ съдът наложи през октомври 2017 г. на Telegram глоба от 800 000  рубли (14 000 долара).

Сега в регистъра на блокираните сайтове в Русия ще бъдат добавени домейните telegram.org, web.telegram.org, t.me и IP-сървърите на компанията. Доставчиците на интернет услуги ще са длъжни да спрат достъпа до ресурсите на приложението в рамките на 24 часа.

По време на 20-минутното днешно съдебно заседание в Москва не се появиха представители на защитата на Telegram. Създателят на приложението Павел Дуров забрани на адвокатите да участват в процеса, за да не легитимират един откровен според него фарс с присъствието си. Постановлението обаче ще бъде обжалвано.

Причината за спора между Telegram и руските власти е отказът на Дуров да им предостави достъп до ключовете за дешифриране на криптираната комуникация на потребителите. Според Роскомнадзор информацията, която се разпространява през Telegram, може да влезе в нарушение на закона и да се използва за целите на терористични и екстремистки организации.

Според руското законодателство администраторите на услуги за онлайн комуникация, електронни пощи и др. са длъжни да предоставят ключове за достъп до кореспонденцията на потребителите си по искане на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Още през 2017 г. ФСБ поиска това от Павел Дуров, но той обяви, че няма да изпълнява закони, които според него не са съвместими със защитата на личния живот и политиката за конфиденциалност на Telegram. От компанията твърдят, че искането на спецслужбите е практически неизпълнимо. В т.нар. секретни чатове на Telegram кореспонденцията се криптира по метода end-to-end, при който ключовете се пазят в устройствата на самите потребители.

Telegram дава възможност на потребителите си да обменят писмени съобщения, снимки или видео в групи с до 5000 членове, като комуникацията е защитена с криптиране. Чат приложението, пуснато през 2013 г., се ползва от над 100 милиона потребители.