Един от водещите анализатори на консервативния турски ежедневник Yeni Safak*, Ибрахим Карагюл, публикува свой материал в електронното издание на вестника във връзка с нарасналото напоследък напрежение между Анкара и Атина в Егейско и Средиземно море. В материалите си авторът застъпва позициите, че Западът се опитва да изгради обръч около Турция, за да предотврати нейното завръщане като независима сила в Близкия изток и по света, като междувременно се опитва да подрие властта в страната отвътре, чрез организацията на Фетуллах Гюлен и ПКК и че тя може да отговори на предизвикателствата единствено като се съюзи с Русия и обедини ислямския свят в единен фронт срещу военните и културните интервенции на Запада в региона на Близкия изток. 

Съществуват силни подозрения, че тези, които докараха Турция и Русия на ръба на война, сваляйки руски военен самолет, се готвят за подобен саботаж. Искрата на новия конфликт западно от Турция под прикритието на турско-гръцката криза в Егейско море, по заповед на атлантическите кръгове, може да бъде запалена отново чрез използването на терористичната организация на Фетуллах Гюлен (ФЕТО).

Може да се смята, че именно този сценарий стои зад словесната престрелка между Турция и Гърция във връзка с кризата в Егейско море, а именно военната риторика на турските и гръцките политици. Изказването на началника на генералния щаб на турските въоръжени сили генерал Хулуси Акар, че „Турция има възможностите да води война на два фронта едновременно“, направено в хода на операцията в Африн, най-вероятно говори за осъзнаването на тази заплаха. Текущата ситуация показва, че тези, които не могат да направят нищо на Турция отвън, се готвят за операция за сковаването й чрез използването на мощните кръгове, позиционирани вътре в системата.

Сред възможните сценарии е да се случи „инцидент“ в Егейско море успоредно с повишаването на напрежението там – например да бъде потопена гръцка лодка или кораб с турско оборудване и в резултат от това внезапно да се образува Западен фронт под защитата на целия Европейски съюз и САЩ и въвличането на нашата страна в голяма вътрешна и външна криза.

САЩ са заложили капан за Турция в Сирия

Разбира се, като организатор на атаката ще бъде посочена Турция, за което ще бъдат използвани кръгове в рамките на Турция и няма да бъде ясно за дълго време как е осъществен заговорът. Точно както руският самолет бе свален от Военновъздушните сили на Турция на сирийската граница. Вината за тази атака също бе хвърлена на Турция; правителството се опита да обясни ситуацията и по-късно се разбра, че тя е била осъществена от терористите от ФЕТО в турските ВС, които са получили заповеди от разузнаването на САЩ. Веднага след това руско-турските отношения бяха прекъснати, а всички постижения до този момент бяха задраскани и Турция се оказа завързана към американските планове в Сирия. В крайна сметка се разбра, че САЩ всъщност са заложили капан за Турция в Сирия.

Турска подводница неотдавна акостира във Варна.

Разбира се, именно опитът за преврат от 15 юли разкри всичко това. САЩ, Европа, Израел и някои арабски страни заедно използваха ФЕТО, позиционирана из цялата страна, за да осъществят най-голямата атака в турската политическа история. Ако тази атака бе успяла, Турция щеше да бъде завлечена в американската орбита на влияние отново, умалена, защото Тракийският регион щеше да бъде откъснат, а Източен и Югоизточен Анадол щяха да бъдат отцепени.

Възстановяването на отношенията с Русия осуети плановете на САЩ и Израел

През тази нощ, ако опитът за държавен преврат на 15 юли не бе разгромен, страната щеше да бъде разцепена и Турция щеше да бъде завлечена във война с Иран. Тези, които планираха това изпитание, развалиха руско-турските отношения и се готвиха за война с Иран. ФЕТО, Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и „Ислямска държава“ бяха използвани координирано в този проект. Обаче през тази нощ ходът на историята тръгна в друга посока и плановете бяха осуетени, Турция и Русия възстановиха отношенията си; бе подета инициатива за формирането на тристранен механизъм за Сирия с Иран. Тогава всички планове на САЩ и Израел за Сирия се сринаха. Турските операции „Щита на Ефрат" и „Маслинова клонка“ са резултат от това, че истината бе разбрана. След това планът, който не постигна успех вътре в Турция, беше приложен в Северна Сирия.

Обаче и този план бе осуетен от операцията в Африн. Средиземноморската врата на този план беше затворена. След като Африн бе взет под контрол, стана още по-ясно, че проблемът не е свързан с тероризма и че е била подготвяна тотална война срещу Турция в тази. А сега САЩ се опитват да възобновят усилията си срещу Турция и Русия в Сирия, викайки на помощ Франция. Те смятаха, че операцията в Африн ще отнеме много време и че Турция ще бъде парализирана. Имаха намерение да проведат операция вътре в Турция от този регион. Но бързо завършената операция доведе до поставянето на нови цели. Турция излезе с решителни послания относно територията на изток от Ефрат.

Трябва да изчистим района чак до иранската граница и трябва да бъдем нащрек в Егейско море

Този път те се решиха на агресивни действия на запад от Турция, тъй като не успяха да причинят вреди чрез ФЕТО отвътре и се провалиха в опита си да поставят на колене Турция, обграждайки я с терористически коридор от юг. Точно така се появи идеята за сценария с потопяването на гръцки кораб в хода на турско-гръцкия сблъсък в Егейско море – точно както бе свален руският самолет. Турция трябва да бъде изключително внимателна и да предприеме мерки за предотвратяването на подобен сценарий, както и да не позволява никога образуването на нов фронт срещу нея. Заплахите са следните:

1. Нов саботаж на руско-турските отношения.

2. Разцепване на съюза между Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие (MHP).

3. Ходове в Северна Сирия заедно с Франция с цел да се обсади Турция.

4. Да се създаде хаос в Егейско море.

Има няколко мултинационални проекта, целящи да съборят Турция отвътре, тя да бъде разкъсана и да бъде спрян историческият й възход. Ако има атаки по всички фронтове, тогава ще има съпротива по всички фронтове. Каквото и да правят, няма да успеят да спрат великия марш на Турция. Всичките им планове, които имат намерение да осъществят преди президентските избори в Турция през 2019 година, ще избухнат в лицата им. В такъв случай процесът, започнат с Африн, трябва да продължи, цялата граница до Иран трябва да бъде изчистена и този път, може би за първи път, ние трябва да бъдем нащрек в Егейско море, в случай че тези събития се случат там.

Деца във военни униформи посрещнаха Ердоган и съпругата му Емине на конгреса на управляващата партия в неделя.

Каквато и да е цената, Турция никога не трябва да се колебае; тя трябва да отговаря с агресия на тези нови заговори, които се организират вътрешно чрез ФЕТО и ПКК, натиска от САЩ и Европа и поредните саботажи от някои арабски страни чрез Сирия. Няма друг начин. Схемите на „тайните заговорници“ ще бъдат осуетени Турция няма да чака нов саботаж, с използването на ФЕТО, или ПКК/ОНС, нова мултунационална атака, нова „вътрешна операция“ или хитростите на „тайните заговорници“ и ще провали тази голяма схема. Ако всички центрове на злото се задействат преди изборите през 2019-а, тогава всички сили на нацията също ще бъдат мобилизирани. Още веднъж привличам внимание към опасността в Егейско море и призовавам за извънредна предпазливост.

*Препечатваме анализа от агенция "Фокус".