Активисти на сдружения, представили са като "Приятели на Русия и Православен свят", както и Български народен събор нахлуха на пресконференцията на Спецпрокуратурата и КПКОНПИ, която трябваше да разясни вчерашния арест на кметицата на "Младост".

С крясъци те започнаха да защитават задържаната след невиждано 10-часово шоу Десислава Иванчева в малката зала на 4-тия етаж на Съдебната палата. Това доведе до пререкания както с прокурорите, така и с журналистите плюс Сашо Диков, който им крещеше лудите да напуснат.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и председателят на новия антикорупционен орган - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Пламен Георгиев дадоха съвместна пресконференция по повод ареста на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Двете, както и бивш кмет - посредничил при подкупа, са задържани и обвинени засега за вземане на подкуп в особено големи размери по изключително тежкия чл. 302а от НК, който предвижда лишаване от свобода от 10 до 30 г., конфискация на част или цялото имущество и лишаване от права.

Какъв е случаят според прокуратурата?

Проверката започнала от декември и касаела множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в район "Младост".

Едно "лице, което е, да кажем, строителен предприемач, извършващ действия на район "Младост", се оплакал в КПКОНПИ.

Иван Гешев отказа да назове човека, но го описа:

"Човек, който дълги години е живял в чужбина и няма нагласата, манталитета и поведението на някои наши, така характерни български особености... В насока: че не възприема начини за разрешаване на проблемите с пари под масата.

Този човек е със съвсем различно мислене - европейско мислене, в добрия смисъл на тази дума."

Такъв бил даващият подкупа: "не е от този тип граждани".

А по адрес на администрацията на "Младост" вече имало множество сигнали, включително и от предприемачи, каза Гешев. Той илюстрира с един "обикновен метод на натиск", маскиран с добрите намрения - да се натискат инвеститорите да строят детски площадки или да оправят уличното осветление или озеленяване, но като им се посочва конкретна фирма изпълнител.

Та, конкретният инвеститор с интереси в "Младост" бил изнудван от кметицата с по 20 евро за всеки квадратен метър от планираните от него строежи с 49 000 кв. м разгърната площ. Така сумата става около милион. Обаче след преговори, продължили месеци наред, му било "свалено" на 500 000 евро общо за 4-те му проекта в района. 250 000 била сумата само за първия му инвестиционен проект (виж по-долу). Договорили се на 3 вноски при определени фази.

Заслужава да се отбележи, че той имал разрешителни за строеж за тях. Става въпрос само за т. нар. Съобщение до заинтересованите лица, което зависи от местната администрация и за което мотаели човека. А то е формална процедура - само да се уведомят страните - строителят и съседът му, с когото са в отлични отношения. Така обаче започнали да се свързват с него и да го "изнудват" - макар че такава квалификация в обвинението нямало, а Иван Гешев каза, че я използва в житейския, а не в правния смисъл.

Методът обикновено бил следният: с години се бавят различни преписки и не се решават всячески.

"Можехме да предполагаме само с какви цели. За мен вече няма съмнение защо са бавени с години тези преписки", допълни шефът на спецпрокуратурата.

При претърсването на кабинета на Иванчева били намерени "десетки и стотици преписки, които стоят в кабинета й, а не е мястото да седят там - трябва да са при конкретните специалисти. "Преписката се бави, твърди се, че е изгубена, и се иска нещо", смятат от прокуратурата. Преписки по работа са намерени и в дома на Иванчева.

Та когато започнали ядовете на предприемача, носител на друг манталитет, той не само се свързал с новата антикорупционна комисия, на която се доверил, а дори й дал парите, защото "не е тайна, че ние не разполагаме с такива средства" (по думите на Пламен Георгиев, който дори използва случая да предложи законодателна инициатива да им се учреди такава "каса", б.р.). Това станало, след като преди това имал дела до Административния съд в София-град, писал жалби до СОС и т.н.

"Свързалите се с него посредници казват как кметицата е много възмутена от него – лично е взела ситуацията в ръце и че проблемът му няма да се разреши - описаха днес от прокуратурата. - След многобройни разговори се стига да планираната ситуация, че цената за решаване на този спешен проблем е 20 евро за кв. метър, а строежът - 12 500 кв. м РЗП, т.е. 250 000 евро."

Процесът на пазарлъци тече от лятото на 2017 г., а досъдебното производство е от февруари, каза още Гешев.

Над 100 души са участвали в разследването, чакали са 20 дни срещата на Иванчева с посредника. Нещата все се отлагали дали заради посредници "дали защото кметицата не е в добра кондиция поради бурен нощен живот", описа оперативната обстановка Гешев.

Така вчера изнудваният бизнесмен дошъл със 70-те хиляди евро, които предал на въпросния бивш кмет посредник на ъгъла на ул. "Гурко" и "Раковски".

Посредникът се свърза с кметицата и зам.-кметицата и отиде при тях в кафето на "Кристал". Пиха кафе 2 часа, взеха си парите, посредникът си взе 14 000 от тия 70 000 – въпреки че беше заявил на свидетеля, че пари няма да вземе. Взе си 20% от кметицата, вероятно очакваше 20% от изнудваното лице - продължи с разсъжденията топ прокурорът. - Взеха парите и тръгнаха в различни посоки.

Отдалечавайки се, посредникът е задържан пред Народния театър. Преди това той информирал по телефона строителния предприемач, че всичко е уредено и няма да има повече ядове.

След това двете дами тръгват по ул. "Славянска", десен завой по бул. "В. Левски" в посока Попа и така се стига до задържането вчера малко преди 13 часа точно пред Министерството на младежта и спорта.

Автомобилът е на районната администрация. Както е известно, двете бяха държани в продължение на часове на тротоара пред Спортната палата, след което бяха вкарани в сградата заради дъжда. Чак в 23:30 часа те са отведени в ареста за 24 часа.

Неофициално някои медии съобщиха, че в автомобила са открити между 50 и 70 хиляди евро. Реално сумата при двете дами е била 56 хиляди евро. А прокурор Гешев сподели с видимо задоволство, че и тримата участници "светят като коледни елхи". Последното е професионален жаргон, когато при операции с белязани банкноти после под определена светлина на лампа човекът, който ги е докосвал, "свети". Това е и процесуално доказателство по НПК пред съда.

Разследващите демонстративно броиха банкноти в евро пред събралите се журналисти в деня на ареста. Самата Иванчева определи всичко като "клопка".

Но днес Иван Гешев гордо съобщи, че това е най-големият залавян подкуп.

Шефът на спецпрокуратурата обаче обвини формалностите в НПК за случилото се, както и че не е той избрал мястото, където се проведе целият екшън.

Това са много пари - могат да бъдат хвърлени, могат да бъдат изхвърлени, могат да бъдат изядени, могат да бъдат внесени в банка - заяви Иван Гешев по повод, че не рискували парите да се движат дълго из София. - Не ние сме преценили откъде да мине кметицата на "Младост" - не сме й казали да мине пред министерството. КОНПИ я спряха, наблизо чакаха следователи, спецгрупата "Кобра", групата по задържане, защото КОНПИ нямат правомощия по задържане..."

Той каза, че за него би било най-удобно, ако можеше да я покани "елате в 10 ч. пред кабинета на главния поркурор да си вземете подкупа".

Първо Иванчева и другата са спрени и изведени от колата.

"Ако бяхме я преместили някъде, тя пак ще твърди, че някой й ги е сложил тези пари. В колата има кашон - не е в багажника, както писахте, а на задната седалка. Ако бяхме я отстранили да не присъства - каквато възможност имахме, пак щяхте да ни обвините в пиар акция, а ние се борим за правата на хората. Пак щяха да кажат, че те са много добри и щеше да се намеси Световният еврейски конгрес... Собственикът на колата е хубаво да присъства", продължи прокурорът.

След това се започва от следователи оглед на колата, което е процедура по НПК. "Защото, ако не бяхме го направили по този начин – после делото "пада", каза Гешев.

Така първо парите са намерени в колата, описани. И понеже са били описани и първоначално преди операцията - трябва да бъдат вписани отново банкнота по банкнота, номер по номер. "Включително трябват проби от вратите на колите, проби от банкнотите...", обясни Гешев.

Междувременно на едната от двете й станало лошо и викали линейка.

После дошли четирима адвокти, защото те са им осигурили възможност да присъстват, да виждат какво се случва, да подпишат протокол.

Всеки от тях си направи безброй възражения! Съответно всеки от тях не беше доволен от нещо. И ситуацията продължи до 5 ч.

Чак към 18 ч. двете дами са вкарани в сградата на Министерството на спорта и там са започнали - в присъствието на вещи лица от същия пол, лични обиски и въпросното освидетелстване - дали има следи по ръцете. Тази процедура също отнела няколко часа.

Да няма как някой да ми обяснява, че някой им бил подхвърлил в колата нещо, категоричен е прокурорът.

А били с белезници през цялото време, защото не трябвало да пипат нищо, за да може да се извърши това освидетелстване. В кариерата на Гешев имало случаи, когато, хванат с маркирани пари, човекът се хърля в калта и "приключва маркировката по ръката".

На въпрос на Клуб Z - какав е процесуалната роля на Антон Тодоров - бивш депутат от ГЕРБ, който от мястото пръв излъчи кадри и дори съобщи точната сума на подкупа, Гешев отвърна: 

"На кибик! Това му е ролята."

Пламен Георгиев заяви, че Тодоров случайно се бил озовал на мястото.

Преди това имаше знаменателни диалози на Беновска с Пламен Георгиев, докато тя махаше и пляскаше с ръце, за да накара залата да мълчи и да си зададе въпроса.

Пламен Георгиев: Това не е единичен случай (по повод деянието на Иванчева, б.р.). Има много други сигнали за искани пари от нея.

Беновска: От нея?!

П. Г.: От нея!

Беновска: До вас?!

Георгиев: До нас!

А всичко започна още по в началото с дълги благодарности от страна на ръководителя на спецпрокуратурата към хората, които 10-15 дена, "докато се чакаше да се получат тези пари, буквално не са се прибирали по домовете си".

"Голяма част от тях са дами, те имат естествено семейства и деца, въпреки това положиха огромен труд. Гоямата част от тях дори тази нощ не са се прибирали по домовете си.

Моето присъствие тук е да защитя труда на тези хора и да кажа, че се гордея с тяхната работа", заяви прокурорът.

Той заключи още за свършената работа:

"Много често се оказва, че жените са по-корави от мъжете, но това е вече друга история."