Британският медиен регулатор Офком е започнал седем разследвания по въпроса дали руската новинарска агенция RT (преди Russia Today) е нарушила правилата за безпристрастност и обективност след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, предаде „Ройтерс“.

Регулационната агенция е предупредила, че руската телевизия RT (собственост на руската държавна агенция РИА Новости) може да загуби правото си да излъчва на територията на Великобритания, тъй като тя не е издържала своята проверка за квалификация и надеждност. Офком ще се съсредоточи върху две новинарски емисии и няколко епизода на руски предавания, посочи „Кремъл Пост“. Медийният регулатор заяви, че ще публикува резултатите от разследването „възможно най-скоро“.

"До неотдавна придържането на „Телевизия Новости“ към правилата като цяло бе в унисон с това на други електронни медии. Но след събитията в Солсбъри наблюдавахме значително увеличаване на броя на предаванията по телевизия RT, които доведоха до разследване на възможни нарушения на установените правила на Офком", каза днес Офком, цитиран от БТА.

Британската агенция допълни, че РИА Новости е под директния контрол на руското правителство и че ще вземе този факт под внимание по време на разследването. Офком заяви още, че решението ще бъде взето въз основа на дейностите на телевизията и агенцията няма да се влияе от случая „Скрипал“, съобщи британското издание „Гардиън“. Припомняме, че британските разузнавателни служби стигнаха до извода, че най-вероятно Русия носи отговорност за атаката в Солсбъри. Москва продължава да отрича своята намеса в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му. 

По-рано през месец март премиерът Тереза Мей отбеляза, че бъдещето на RT във Великобритания трябва да бъде определно от независимите експерти в Офком, а не от нейния кабинет. Нейното изявление бе направено след като редица британски политици настояха за свалянето от ефир на руската телевизия по време на парламентарен дебат. Ръководителят на комитета по външните работи, Том Тугендхат, тогава определи RT като „враждебно лице, на чело на информационната война във Великобритания“, а бившият министър на труда Крис Брайънт попита: „Не можем ли просто да спрем RT от това да разпространява пропаганда?“, посочи „Гардиън“

В отговор на това руската новинарска агенция изрази съжаление, че трябва „да бъде използвана като политическа пионка“ - по този начин британските власти „ограничават свободата на печата с един замах“. Ръководството на телевизията изрази своето неодобрение в сайта на RT:

„Офком се противопоставя на своята собствена роля като медиен регулатор, тъй като обвинява RT в неистини. RT продължава да бъде ценен медиен глас във Великобритания,  тъй като отразява важни, но забравени новини и мнения. Сред тях са и гласовете на британски нардони представители и публични фигури, които големите медии отказват да отразят.“

Междувременно, в. „Гардиън“ припомня, че RT води рекламна кампания от миналата година в Лондон, чрез която се подиграва на идеята, че Москва е имала намеса в изборите на западни страни. Рекламите приканват зрителите да гледат RT, за да разберат кой ще е „следващата жертва на руските хакери“.

Отоговор от руското министерство на външните работи също не закъсня – то предупреди, че британските медии ще бъдат изгонени от Русия, ако Великобритания спре от ефир RT, посочи БТА. 

Руските власти са изградили редица международни информционни агенции, разпространяващи дезинформация и проруска пропаганда. В САЩ руската частна телевизия „РИА ФЕН“ също започва свой проект – “USA Really. Wake up Americans”, чрез който информационната агенция цели "да съобщава за проблеми, укривани от медиите на американскя елит". „РИА ФЕН“ е собственост на Евгений Пригожин, който е с повдигнато обвинение за участие в дезинфромационната кампания срещу американските власти, включително и по време на президентските избори през 2016 г.