Волен Сидеров, лидер на партия "Атака", коалиционен партньор на ГЕРБ като част от Обединените патриоти, заяви в Крим, че Крим не е анексиран или окупиран от Русия - обратното е хибридна пропаганда. 

"Важно е тук, в Крим, да се събират международни представители и да се правят такива срещи, защото по този начин става ясно, че Крим не е анексиран или окупиран, както говорят хибридно войнстващите срещу присъединяването му", заяви Сидеров при посещението си на полуострова, съобщи пресцентърът на "Атака".

Сидеров и съпартийците му от парламентарната група Явор Нотев, Десислав Чуколов и Маргарита Николова участват в международния икономически форум в Ялта. Основната му тема е "Глобалното бъдеще. Бъдещето на Русия".

Западът не признава анексията на Крим от Русия, извършена през март 2014 г., и го смята за неделима част от Украйна. По тази причина - и заради сепаратисткия конфликт в Източна Украйна, бяха въведени санкции срещу Москва.

Дебатите на форума са свързани с цифровата икономика, международно сътрудничество за териториално развитие, инвестиции във високотехнологични индустрии, бъдеща енергийна икономика, опазване на културното наследство, благоденствие на хората, екология и много други, съобщават от пресцентъра на "Атака". Четиримата представители на партията са там по покана на организаторите.

От партията изтъкват, че с влизането си на форума Волен Сидеров предизвикал изключително силен интерес от страна на руските медии. Той дал интервюта за телевизиите "Русия 24", "Звезда", RT, ОРТ и други с обща аудитория над 550 милиона зрители.

"Партия "Атака" имаше наблюдатели по време на референдума в Крим през 2014 г. Тогава видяхме, че хората го искат това наистина. Искаха го и българите тук, те се страхуваха от дискриминация от страна на Киев след преврата. Виждаме след 4 години, че промените са много осезаеми. Забелязват се още от летището в Симферопол. Навсякъде виждаме сериозен размах, строежи и грижи от страна на правителството в Москва", заявил Сидеров пред медиите.

Според него в момента отношенията между Европа и Русия продължават да са в криза. Но той смята, че след изборите за Европарламента, насрочени за 23-26 май догодина, там ще се засили присъствието на партии като "Атака".

"Идва това време, в което ЕС да се еманципира от влиянието на САЩ и да започне по-самостоятелна политика. Това ще е шанс и за България, защото е силно зависима от Брюксел и Вашингтон", добавил Сидеров.

Той похвалил правителството и премиера Бойко Борисов, че полагат усилия да компенсират загубата от спирането на газопровода "Южен поток". 

Много важно било, че България не е експулсирала руски дипломати, става ясно от думите на Сидеров.