Григор Димитров за първи път в кариерата си е на полуфинал на турнира от серията "Мастърс 1000" в Монте Карло.

На четвъртфинал българинът би за седми път на ниво ATP Давид Гофен (Белгия) - 6:4, 7:6(5). За място в прекия сблъсък за титлата Димитров ще спори с Рафаел Надал,   който не даде никакъв щанс на Доминик Тийм - 6:0, 6:2. Двубоят е в събота от 14:30 часа.

Мачът с Гофен бе спечелен чисто - за разлика от предишните два, но предложи доста перипетии. Гришо е губил само веднъж от своя приятел.

И започна добре. Двубоят вървеше равностойно и без проблеми за сервиращите. Първи успя да пробие петият в света за 4:2. Последва затвърждаване. 

Тук обаче Давид показа прословутата си непримиримост. Той първо намали, а след това върна брейка. В десетия гейм обаче - при 5:4 за Димитров, Гофен допусна спад и българинът дръпна с 40:0. При третата възможност за брейк пойнт белгиецът допусна грешка и хасковлията затвори сета с 6:4.

Вторият сет имаше луд развой за радост на неутралните зрители.

При начален удар за Григор опонентът му нямаше милост и грабна гейма на 15. После удвои, направи нов пробив за 3:0 и затвърди на 4:0. Димитров прекъсна серията му, но после Гофен си върна аванса.

Тук настъпи времето първата ни ракета да покаже класа и характер. Той записа пет поредни гейма в сметката си и направи обрат от 1:5 до 6:5! Върна и двата пробива.

Десетият гейм - за 5:5, бе доста драматичен, като продължи цели 13 минути с много обрати и майсторски отигравания. Следващият гейм обаче отново бе труден и дълъг, но Димитров устоя - 6:5.

Гофен се съвзе и изравни, като вкара сета в тайбрек. Там Григор Димитров се наложи (от втория мачбол) и записа най-доброто си представяне на турнир тази година от средата на февруари, когато стигна финал в Ротердам.

Излишно е да се казва, че сега Григор е изправен пред много тежък тест срещу Краля на клея. Побеждавал го е само веднъж и то на твърда настилка. В 14 поредни години испанецът е най-малко на четвъртфинал в Монте Карло. Десет пъти е №1 там. Сега е актуален първенец и се нуждае от защита на титлата си, за да запази първото място в ранглистата.

Очаквано Григор отказа да продължи в надпреварата на двойки, където си партнираше с Гофен.