В продължение на седем десетилетия "Никога да не забравяме" беше мотото на движението за съхраняване на паметта за Холокоста.

Но проведено наскоро в САЩ социологическо проучване за Международния ден на възпоменание на жертвите от Холокоста показва, че много американци имат съществени пропуски за това, което се е случило. Най-много бели петна има при т.нар. милениуми, поколението на хората на възраст между 18 и 34 години, пише "Ню Йорк таймс".

32 на сто от американците и съответно 41 на сто от милениумите смятат, че два милиона или по-малко от два милиона евреи са били убити по време на Холокоста. Всъщност числото е с пъти по-голямо - шест милиона. 

41 на сто от американците (две трети от най-младите) не могат да кажат какво е Аушвиц. 52 на сто погрешно смятат, че Хитлер е дошъл на власт чрез сила.

Въпреки сериозните пропуски в познаването на фактите, изследването сочи, че 93 на сто от анкетираните смятат, че всички ученици трябва да учат в училище какво се е случило при Холокоста. 96 на сто вярват, че е имало Холокост, неговото отхвърляне и поставяне под съмнение е изключение. 

Проучването е осъществено от Schoen Consulting, между 23 и 27 февруари, в него са анкетирани 1350 американци, по телефона или онлайн. Милениумите са 31% от извадката.

В света в момента се предполага, че са живи около 400 хил. оцелели от Холокоста, като повечето са 80- и 90-годишни. А според хората, ангажирани в съхраняване на паметта за случилото се преди повече от 70 години, никаква книга, филм или традиционна експозиция не могат да се сравнят с въздействието, което има гласът на оцелял от нацистките зверства. Затова и те все повече се притесняват какво ще стане, когато вече няма да е жив нито един от оцелелите от лагерите на смъртта.

И в САЩ, и по цял свят музеите и мемориалите търсят начини, чрез които, използвайки съвременните технологии, да разказват историите на свидетелите и след като тях вече няма да ги има на бял свят.

В Монумента на шест милиона еврейски светци във Филаделфия Фондацията за съхраняване на паметта за Холокоста създава интерактивен мемориал, който трябва да заработи през октомври. Посетителите ще използват нови приложения, които освен всичко друго, ще им позволяват да видят и да чуят записаните свидетелства на оцелелите. На едно от местата ще бъдат монтирани релси, върху които са се движели влаковете, които са отвеждали хората към лагера на смъртта в Треблинка. Когато посетителите стъпят върху тях, с приложението ще може да чуят гласовете на хора, които са били в тези влакове.

В Илинойския музей и образователен център за Холокоста, който се намира близо до Чикаго, посетителите могат да разговарят с една от седемте холограми на оцелели от лагерите на смъртта. Като се базират върху реални разкази и свидетелства, те могат да отговарят на въпроси в реално време.